Fiindcă funcţionari ai Consiliului Judeţean nu şi-au făcut treaba pentru care sunt plătiţi regeşte: Reabilitarea drumului dintre Hunedoara şi Călan este „în aer“!

10 ianuarie 2019 | 4 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Sorina Popa

Un lucru este sigur. Funcţionarii publici nu se mai pot plânge că au salarii mici, ca să nu-şi facă datoria aşa cum trebuie. Până acum s-a tot mers pe ideea că funcţionarul are o leafă mică şi de aceea nu i se cerea să-şi facă treaba, ce să mai vorbim de performanţă. Însă, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade, salariile în sistemul bugetar fiind mult mai mari decât în cel privat. Şi totuşi, un exemplu de incompetenţă sau, mai grav, de crasă iresponsabilitate, îl avem la Consiliul Judeţean Hunedoara.

Se joacă cu o investiţie de 36 de milioane de lei
Astfel, se ştie că proiectul investiţiei de reabilitare a drumului dintre Hunedoara şi Călan a fost semnat în 2 octombrie 2018. În 10 octombrie 2018 a fost dat ordinul de începere a proiectării, care ar fi trebuit să fie gata ieri, 10 ianuarie 2019. Dar, ce să vedeţi? Proiectarea nu a putut fi terminată din cauză că membrii Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) nu au pus la dispoziţia constructorilor avizele şi bornele de reper. Din această cauză, asocierea Proactiv-Drupo-Sercotrans, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea Drumului Hunedoara-Călan, a cerut o prelungire cu 45 de zile lucrătoare pentru finalizarea proiectării. Ieri, actul adiţional respectiv nu fusese încă semnat. Ca atare, proiectul este „în aer“ din cauză că managerul de proiect, Carmen Guran, care este şi directorul tehnic al Consiliului Judeţean şi ceilalţi membrii ai UIP nu şi-au făcut temele. Iar aceştia se joacă cu o investiţie pe fonduri europene în valoare de 36 de milioane de lei. Judeţul riscă sancţiuni financiare, dacă nu sunt respectate termenele impuse de UE.
„Am avut o şedinţă cu managerul tehnic al proiectului şi cu toţi factorii responsabili. Proiectul bate pasul pe loc. Din discuţiile avute cu cei de la firma de proiectare a reieşit că lucrurile nu stau bine deloc. Cei din Consiliul Judeţean responsabili de această investiţie nu au pus la dispoziţie avizele şi bornele de reper. Pentru că nu au primit datele de la Consiliul Judeţean, proiectantul a solicitat prelungirea cu 45 de zile lucrătoare pentru proiectare.
„Timpul stabilit pentru proiectare era de trei luni, în 10 ianuarie ar fi trebuit să fie gata”, a afirmat Ciprian Răchită, membru al UIP, responsabil cu achiziţiile.

„Voi cere demiterea managerului de proiect“
„Am primit o adresă de la asocierea celor trei firme pentru prelungirea proiectării. Este problema celor de la Direcţia Tehnică. Dacă nu rezolvă, voi cere demiterea întregii echipe a UIP. Cineva este vinovat pentru acest lucru şi sigur vinovatul nu este paznicul de la Consiliul Judeţean. Drumul nu poate fi finalizat în aceste condiţii. Angajaţi ai Consiliului Judeţean nu-şi fac treaba, iar hunedorenii riscă să nu circule pe acest drum în condiţii bune. Din cauza incompetenţei unor salariaţi din consiliu, drumul nu poate fi reabilitat! De trei luni de zile de la semnarea contractului, ei nu au pus la dispoziţie constructorilor toate datele necesare! Voi cere demiterea managerului de proiect!“, a declarat Costel Avram, administratorul public al judeţului.

Bani iau în plus, dar rezultate ioc!
Situaţia ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. Pentru că în prezent, nici managerul de proiect, Carmen Guran, nici managerul tehnic al acestui proiect şi nici altă persoană care are drept de semnătură nu sunt la serviciu, ca să încheie actul adiţional pentru prelungirea perioadei de proiectare. Cu alte cuvinte, situaţia este „în aer“ şi oamenii respectivi pot fi acuzaţi fără problemă de neglijarea unui proiect important al judeţului. Mai ales că toţi cei din UIP iau bani în plus pentru participarea la acest proiect. De pildă, managerul proiectului, Carmen Guran, ia în plus 40 la sută din salariu, adică aproximativ încă 5.000 de lei pe lună.
Proiectul de reabilitare a Drumului Judeţean Hunedoara-Călan presupune reabilitarea a 10 kilometri din DJ 687, între Hunedoara şi Călan. Valoarea contractului este de peste 36 de milioane de lei. Consiliul Judeţean Hunedoara va contribui cu doi la sută, pentru lucrările neeligibile.
Drumul va fi lărgit la şase metri, reabilitarea lui trebuind să ducă la creşterea siguranţei circulaţiei rutiere în zonă.

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Cetățean din județul Hd spune:

  Bravo felicitări asta-i adevărul .

 2. Valea Jiului spune:

  Speram ca anul acesta Consiliul Judetean Hunedoara (PSD) sa asfalteze drumul judetean din Parang si drumul judetean Valea de Pesti pentru a se dezvolta turismul in acesta zona saraca asa cum au promis alesi . Valea Jiului a votat cu PSD 28 de ani la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …

 3. drumaru spune:

  Timp de trei luni de zile constructorul si proiectantul nici macar nu au masurat drumul.

 4. Sandiuc stefan Mihai, spune:

  Drumurile judetene, o ruina si o rusine pe obrazul angajatilor DJHD!!In afara de drumul Simeria Hateg Petrosani,mai toate drumurile din judet arata jalnic!Drumul Certej Soimus,de ani buni fara reparatii,doar carpeli,arata ingrozitor!!Plin de gropi,santuri,acostamentul soselei plin de gropi,pietonii fac slalom pe drum sa se fereasca de masini si de gropi!!Marcajul lipseste pe tot traseul,desi zona este plina de curbe periculoase!!Cand vor binevoi autoritatile judetului sa repare acest drum???

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Petru Mărginean: În scurt timp anunţăm echipa de conducere a PUR Hunedoara

Ieri, în cadrul conferinţei de presă organizată la sediul central al Umaniştilor, Coordonatorul Naţional al Partidului, Cristian Popescu Piedone, a...

Preşedintele Bobora le-a dat ultimatum!

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora (foto), susţine că i-a dat un ultimatum operatorului de salubritate Brai Câta, pentru remedierea...

Peste 900 de amenzi date de poliţiştii locali din Deva

Cifra mare de sancţiuni a fost contabilizată pe ultimele trei luni ale anului 2018, arată raportul de activitate al Direcţiei...

Închide