Fiecare român va avea card de sănătate până în 2012

11 ianuarie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

 Adriana N04 cardnouăstase

 Românii vor avea un card naţional de sănătate, până în anul 2012, în care vor fi evidenţiate date cu privire la plata asigurărilor de sănătate de către posesor, a declarat, ieri, la Deva, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Cetăţeanul, pus pe drumuri
El a arătat că România se numără printre ultimele ţări membre ale Uniunii Europene, în care persoanele asigurate nu dispun de un card naţional de sănătate. „În toate statele membre, persoanele asigurate au un card naţional de sănătate, care prevede, pe lângă datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurărilor de sănătate. În prezent, cetăţeanul este pus să meargă la casa judeţeană de asigurări şi să ceară o adeverinţă, dacă i s-a plătit contribuţia la asigurările de sănătate. Este o situaţie care va trebui eliminată“, a argumentat ministrul Attila Cseke.

Datele fiecărei persoane
În opinia ministrului Sănătăţii, proiectul este „important“, dar nu va fi uşor de pus în practică, dată fiind complexitatea acestuia. El a estimat însă că măsura va deveni funcţională până în anul 2012. „Este un proiect important şi care nu va fi uşor. Pe acest card vor trebui introduse, după crearea infrastructurii tehnologice, datele fiecărei persoane asigurate. Eu cred că, până la sfârşitul acestui mandat de guvernare, adică până în 2012, vom putea avea un card naţional de sănătate pentru persoanele asigurate“, a adăugat ministrul Sănătăţii, precizând că informatizarea sistemului medical reprezintă unul dintre obiectivele sale.
Potrivit ministrului, 10,8 milioane de persoane beneficiază de servicii medicale, fără să contribuie la sistemul naţional de asigurări de sănătate. Contribuţiile la fondul de sănătate sunt plătite doar de şase milioane de români, dintre care cinci milioane sunt salariaţi.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gripa porcină a făcut încă o victimă în judeţ

Încă o persoană a murit în judeţul Hunedoara din cauza gripei porcine. Este vorba de un pensionar în vârstă de...

Va fi rău… nu va fi atât de rău…

Anul trecut, am auzit de vreo câteva ori că am depăşit vârful crizei, după care ni s-a spus, brutal, că...

Licenţa devine obligatorie şi la liga secundă

Conducătorul Direcţiei pentru Licenţieri din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a anunţat că, începând cu sezonul 2011-2012, licenţierea...

Închide