„Festivalul Narciselor” la Sălaşu de Sus

13 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Maximilian Gânju

Ediţia din acest an a “Festivalului Narciselor”, manifestare devenită tradiţie la poalele Retezatului, va fi una specială. Edilii au pregătit un bal al narciselor, un minicampionat de fotbal, dar şi alte evenimente dedicate atât localnicilor, cât şi turiştilor.

”Festivalul Narciselor” are loc de 19 ani încoace în comuna Sălaşu de Sus, iar ediţia din acest va avea loc în acest sfârşit de săptămână. Potrivit programului festivalului anunţat de primăria comunei de la poalele Retezatului, sâmbătă vor avea loc o serie de competiţii sportive dedicate localnicilor şi şcolarilor din comună, dar şi ”Balul Narciselor”. Duminică se desfăşoară a doua etapă a minicampionatului de fotbal, vor fi premiate toate cuplurile care sărbătoresc în acest an 50 de ani de căsnicie şi copiii cu rezultate deosebite la competiţiile sportive judeţene şi naţionale. Spre seară, toată suflarea este invitată la un spectacol folcoric, ca mai apoi evenimentul să se încheie cu un foc de artificii.
Festivalul a devenit cu adevărat o tradiţie, iar turiştii trebuie să păşească măcar pentru câteva minute în poiana de poveste plină cu narcise. Zona în care florile sălbatice acaparează câteva hectare are şi ea o poveste interesantă. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare între localităţile Sălaşu de Sus şi Nucşoara, în apropierea Parcului Naţional Retezat, şi se spune că este o „insulă preistorică“, în care cresc plante care au rezistat încă din perioada glaciară, când toată zona era o imensă taiga, aproape la fel cum este astăzi Siberia. Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un „regal“, cel al narciselor. Apariţia florilor în insula de la poalele Retezatului, în perioada în care n-ar mai trebui să înflorească, este explicată prin faptul că printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Munţii Retezat.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Expoziţie de artă grafică la muzeul devean

La Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, va avea loc mâine, miercuri, 15 mai, la ora 13:00, vernisajul expoziţiei „Comunicare...

Cercetat penal pentru conducere fără permis

A fost prins de radar că a depăşit viteza legală şi a rămas pieton, dar acest lucru nu l-a oprit...

Trei maşini lovite de un TIR pe DN 7

Un accident rutier a avut loc pe raza localităţii Leşnic, pe DN 7, vinovat de producerea lui fiind şoferul unui...

Închide