Festival pentru iubitorii schiului de turã

parang (1)Staţiunea Parâng de lângă Petroşani găzduieşte mâine, sâmbătă, 8 februarie, prima competiţie dedicată pasionaţilor de schi de tură. Cei care se înscriu la startul întrecerii au la dispoziţie un traseu de 3.500 de metri, pe care-şi pot arăta măiestria, dar mai ales pregătirea fizică.
Organizatorii primei ediţii a Cupei Pro-Parâng – Schi de tură speră să aducă în Staţiunea Parâng mii de turişti, iar la startul competiţiei să se alinieze măcar câteva zeci de pasionaţi ai acestui sport. Întrecerea se va derula pe un traseu de 3.500 de metri cu diferenţe de nivel de 300 de metri, iar startul va fi dat la ora 11, la intrarea pe Pârtia B din staţiune. Organizatorii, Asociaţia de Schi – Turism Montan Pro Parâng, au stabilit iniţial un alt traseu, însă din cauza faptului că stratul de zăpadă este mic, au refăcut întregul circuit. Schiorii vor trebui să treacă prin două puncte de control, în care vor fi arbitri, să se „caţere” pe pârtia aflată la cea mai mare altitudine din Staţiunea Parâng, dar şi să parcurgă un drum forestier de un kilometru şi jumătate.
Salvamontişti în concurs
Spre deosebire de schiul alpin, cel de tură cere o pregătire fizică foarte bună sportivului, deoarece presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare, cât şi în coborâre, folosind propria forţă a schiorului. Chiar dacă întrecerea este destinată mai ales turiştilor amatori de schi de tură, va exista şi o categorie a profesioniştilor, unde vor concura inclusiv salvamontiştii. „Noi asigurăm permanenţa la acest concurs, asistenţă de salvare, însă vom şi concura. De la noi din formaţiune, deja şi-au anunţat prezenţa la startul concursului mai mulţi salvatori. Mizăm pe un număr mare de turişti şi sperăm să ni se confirme aşteptările”, a declarat Dumitru Bârlida, şef Salvamont Petroşani-Parâng. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare