Comunitate

Festival gastronomic cu aromă de gulaş, la Cristur

Magdalena Şerban

Sâmbătă, cei care au ales să vină la Cristur au putut afla reţeta celui mai gustos gulaş. Festivalul „Hunedoara gastronomică” şi-a propus ca în baza unei finanţări europene să promoveze tezaurul artei culinare hunedorene.

Totul, într-o carte de bucate
Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociaţia Crescătorilor de Ovine Corvina, Asociaţia Krist-Ur, Liceul Teoretic Teglas Gabor, Nistor Ştefan Întreprindere Familială, Santo Domenico SRL şi Predoni Ioan PFA. Printre cei care le-au dat bineţe participanţilor s-a numărat prefectul Fabius Kiszely şi preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuş.
„Este prima ediţie a evenimentului, finanţarea fiind asigurată din bani europeni, mai precis pe Măsura 16.4 ce promovează lanţurile scurte şi integrarea tuturor actorilor din aceste lanţuri, de la fermieri, procesatori, proprietari de pensiuni şi până la consumatori. Astăzi (n.r. sâmbătă), avem un concurs de ceaune, urmează o ediţie de Crăciun, apoi încă două anul viitor. Cu fiecare acţiune încercăm să facem cât mai vizibilă mâncarea de la noi din judeţ. În cazul de faţă, fiecare echipă are propria reţetă, fie că este vorba de carne de porc, oaie sau vită. Adjudecarea celui mai bun ceaun, care este o titulatură generică, se face de către cei care le vor degusta. Aici sunt prezenţi cu un stand propriu reprezentanţi ai Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din judeţul Hunedoara, se pot găsi vinuri, miere de albine, zacuscă, dulceţuri etc. Cert este că la finalul circuitului gastronomic propus în programul european accesat, unul dintre parteneri, care este Liceul Teoretic Teglaş Gabor din Deva, va edita o carte de bucate cu reţete din judeţul nostru. Avem cu ce ne lăuda şi mai ales avem ce lăsa moştenire inclusiv în plan gastronomic. Rolul nostru, ca instituţie, este unul de coordonare şi implementare tehnică a proiectului, din punct de vedere al imaginii şi al interfeţei dintre asociaţiile din cadrul parteneriatului”, a declarat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
De precizat că obiectivul proiectului ţine de îmbunătăţirea cooperării între fermieri, procesatori, distribuitori locali, organizaţii neguvernamentale şi instituţii de învăţământ, în scopul dezvoltării unei pieţe locale, cu produse comercializate pe o rază de maximum 75 de kilometri de la locul de producere, prin intermediul unui lanţ alimentar scurt, precum şi prin intergrarea în pieţele locale, timp de 21 de luni. Mai trebuie adăugat că lângă o mâncare bună merge o muzică la fel de bună, aşa că de la manifestări nu au lipsit momentele artistice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura