Faţă nouă pentru teatrul devean

06 TEATRU

Nicolle Ebner

În acest week-end, s-au stabilit detaliile finale privind noua faţadă şi interiorul sălii de spectacol de la Teatrul Judeţean Hunedoara (TJH).

Faţadă albă, concurs pentru ornamentele din ipsos
Constructorul care efectuează lucrările de restaurare şi modernizare a sălii de spectacole aparţinând TJH, împreună cu arhitectul, au prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH), Mircea Ioan Moloţ, trei posibile variante ale faţadei clădirii, aranjamentului şi finisajelor la culorile din interiorul sălii de spectacole şi ale foaierului. A fost aleasă varianta cea mai deosebită, dar şi aceasta va suferi o serie de modificări în ceea ce priveşte culoarea fondului de bază al faţadei. Ultimul cuvânt l-a avut preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ, care a preferat culoarea albă, considerând că albul pune în evidenţă mult mai bine decoraţiunile din ipsos de pe faţada principală. Pentru definitivarea faţadei, va fi organizat un concurs, urmând să se selecteze cea mai deosebită variantă de zugrăvire a decoraţiunilor din ipsos. Pereţii laterali ai sălii de spectacol vor fi gri deschis iar cupola albastră, precum cerul. 

Fotolii, în loc de scaune
Preşedintele CJH a optat pentru fotolii, în loc de scaune rabatabile, iar pentru tapiseria fotoliilor a ales o catifea de culoarea roşu-vişiniu, renunţând la cea de culoare bej, considerând că este mult mai dificil de întreţinut. Comanda a plecat de două zile. Lojele vor fi amenajate în ton cu sala mare, cortina va fi aceeaşi culoare cu materialul care va îmbrăca fotoliile, iar foaierul va fi amenajat în aşa fel, încât să poată găzdui şi expoziţii sau alt gen de evenimente culturale de mai mică amploare. „Culorile se combină foarte bine, nuanţele nu sunt puternice, iar în final, va ieşi ceva deosebit de frumos şi plăcut la vedere“, spune Nelu Ardelean, directorul TJH. În paralel, se lucrează intens la noua reţea de căldură şi la montarea instalaţiei de sonorizare. „Este vorba de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din ţară. Cât despre costuri, şi ele sunt pe măsura performanţei”, menţionează Nelu Ardelean.

Concert de Crăciun în sală nouă de spectacole
Lucrările sunt monitorizate pas cu pas, iar discuţiile cu specialiştii implicaţi în proiect continuă şi în această săptămână, astfel încât, concertul de Crăciun să poată fi găzduit în noua sală de spectacole a Teatrului Judeţean Hunedoara. Teatrul din Deva, monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, este un obiectiv cultural edificat în stilul „Secesion vienez“, care a suferit în secolul al XX-lea intervenţii menite să diversifice funcţiunea iniţială, exclusivă de teatru. Primele lucrări de reamenajare-restaurare a monumentului au început în 1990, timp în care teatrul şi-a schimbat de mai multe ori „stăpânul“, trecând de la CJH la Primăria Deva şi invers. Acum, TJH este în subordinea consiliului judeţean, din fondurile căruia s-au alocat trei milioane de lei, pentru finalizarea, în sfârşit, măcar a sălii de spectacole.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.