Fără Rusia la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 și Beijing 2022

21 decembrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunțat că Rusia a fost exclusă timp de doi ani de la competițiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului viitor și de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, pentru încălcarea regulilor antidoping.

Cei trei arbitri desemnați de TAS au redus la jumătate sancțiunea propusă de Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe patru ani, lăsând totodată posibilitatea sportivilor ruși care nu au fost niciodată acuzați de dopaj, să poată concura sub steag neutru.

Rusia este implicată de mai multi ani într-un uriaș scandal de dopaj, iar Agenția Rusă Antidoping (RUSADA) a contestat la TAS decizia Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude sportivii săi pe patru ani de la marile competiții international  deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fișiere înainte de predarea lor către investigatori. RUSADA a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor rusi.

Rusia a fost deja exclusă de la JO de la Rio (2016) și PyeongChang (2018) din cauza scandalului de dopaj declanșat în urma cu patru ani, dar unii sportivi ruși au participat la competiții sub steagul olimpic.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că a luat act de decizia TAS și va evalua cu atenție această hotărâre și consecințele sale pentru competițiile din cadrul Mișcarii Olimpice, în special în ceea ce privește Jocurile Olimpice Tokyo 2021 și Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022. În acest sens, CIO se va consulta cu Federațiile Internaționale și cu Comitetul Paralimpic în vederea unei abordări consecvente în punerea in aplicare a hotărârii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
FOTBAL – Liga a IV-a. S-a stabilit programul meciurilor restante

La finalul săptămânii trecute Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Hunedoara (AJF) s-a întrunit pentru a analiza activitatea forului...

HANDBAL. Echipa Norvegiei este campioană europeană

Turneul final al Campionatului European de handbal feminin din Danemarca s-a încheiat duminică, 20 decembrie, la Herning, unde au fost...

Campioana europeană Larisa Iordache: nu este niciodată prea târziu să îţi urmezi visul!

Ediția 2020 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică a devenit de acum  istorie, iar gimnastele din România și-au trecut din nou...

Închide