Actualitate

Fără interpret, instanțele comunică prin scris cu deținuții cu dizabilități

O contestație depusă de un deținut aflat în Penitenciarul Deva, pentru anularea unei sancțiuni primită de acesta, a pus in­stanța de judecată în imposibilitatea de a audia contestatorul.

Un set de întrebări
Pentru că deținutul, în vârstă de 24 de ani, are deficiențe de auz și vorbit, instanța n-a putut comunica cu acesta prin video­con­ferință. Astfel, instanța a dispus pre­zen­tarea sa la proces, dar nu a putut fi iden­ti­ficat un interpret mimico-gestual pe te­ri­toriul județului Hunedoara. Prin urmare, sin­gura soluție de a afla ce are de zis de­ți­nu­tul în apărarea sa, a fost transmiterea unui set de întrebări la care să răspundă în scris, iar judecătorul a dat citire răspunsurilor.
Deținutul este încarcerat în Penitenciarul Deva, unde execută o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 3 luni închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de tâl­hă­rie calificată. A fost sancționat disciplinar cu suspendarea dreptului de a primi și de a cumpăra bunuri, cu excepția celor ne­ce­sare pentru igiena individuală pe o perioadă de 1 lună, pentru că a mers într-un loc ne­permis din penitenciar pentru a cere țigări unui alt deținut. Magistrații au stabilit că sancțiunea este corect individualizată și pro­porțională cu gravitatea abaterii să­vâr­șite, fiind cea mai ușoară, iar judecătorul de supraveghere a privării de libertate a rea­lizat o evaluare judicioasă a probelor exis­tente la dosarul cauzei. (M. Gânju).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.