Comunitate

Fără bilete de trimitere de la medicii de familie

04 consultatie-medici-familieOana Mihnea

Medicii de familie de la noi din judeţ s-au aliniat în rândul colegilor lor din ţară care n-au eliberat pacienţilor timp de două zile reţete şi bilete de trimitere decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Asta, din cauză că nu au semnat actul adiţional la contractul-cadru, contract care a expirat în 31 martie 2016.
Termenul s-a prelungit până la 1 iulie şi s-a mers pe varianta semnării unui act adiţional la contractul-cadru. Medicii de familie nu au semnat însă acest act şi au refuzat să lucreze ilegal. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, au decis să consulte gratuit pacienţii, pentru ca aceştia să nu aibă de suferit. „La fel ca medicii din ţară, am făcut consultaţii şi acolo unde a fost nevoie, am dat o reţetă contra cost. Practic, am muncit două zile gratuit. N-am eliberat reţete şi bilete de trimitere, pentru că n-am semnat actele adiţionale la contractele-cadru şi nu vrem să muncim ilegal. Plus de asta, veniturile noastre au scăzut în acest an faţă de anul trecut, plătim impozite mari, trebuie să plătim salariile angajaţilor noştri. Protestul nostru o să continue atât cât este nevoie ca să intrăm în normalitate“, a declarat un medic de familie din municipiul Deva. Contrar celor afirmate de medici, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara susţine că şi-a îndeplinit atribuţiile care i-au revenit. În 30 martie, pe site-ul CJAS Hunedoara a fost publicată o invitaţie adresată medicilor de familie pentru a semna actul adiţional, însă nu s-a prezentat nici un doctor. Abia ieri au început să apară primele semnături. Cel mai probabil, situaţia va intra în normal în zilele viitoare.
În 2015, medicinei de familie i s-a alocat 6,5 procente din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). În acest an, din cauza creşterii finanţării segmentului spitalicesc, procentul alocat medicinei de familie a coborât la 5,75 la sută din FNUASS, cel mai mic procent din 2006 până în prezent. Mai mult, Noul Cod Fiscal creşte şi povara fiscală a cabinetelor medicale, care se reflectă în venitul net mediu al unui medic de familie. În acest an, salariul net al unui medic de familie va scădea la 1.600 lei, faţă de 2.100 lei în 2015.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura