Politica si administratie

Falimentarea firmei judeţene de drumuri şi poduri, repusă pe tapet

Natalia Bumbac

Un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei din 27 ianuarie a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara a declanşat o dezbatere destul de aprinsă între conducerea instituţiei şi opoziţie, reprezentată de consilierii judeţeni ai PNL.
Tema disputei a fost solicitarea adresată lichidatorului de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor SC Drumuri şi Poduri SA, societate a cărei acţionar unic este CJ Hunedoara, aflată în faliment. AGA care, la rândul ei, avea drept scop de a-l revoca pe administratorul special al societăţii, Marius Mutulescu, desemnat pe acel post din 2012. Motivul pentru care administraţia judeţului a iniţiat un astfel de demers a fost că administratorul special încasează lunar un venit de 3.500 de lei fără să aibă nici o activitate şi refuză să colaboreze cu acţionarul majoritar, respectiv cu CJ Hunedoara.
Au cerut scoaterea proiectului
Consilierii judeţeni ai PNL au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, catalogându-l ca nelegal şi cerând conducerii CJ Hunedoara să-l aducă pe Marius Mutulescu în faţa lor, pentru a prezenta un raport al activităţii, iar decizia să fie luată în cunoştinţă de cauză. Doleanţă la care, conducerea CJ a arătat că acest lucru i-a fost solicitat lui Marius Mutulescu, de mai multe ori, doar că până în acest moment nu a primit un răspuns. Drept argument la cererea liberalilor, consilierul judeţean Oana Frânc a arătat că în 2015 a fost luată o hotărâre de revocare a administratorului special al SC Drumuri şi Poduri SA, hotărâre care a fost atacată în instanţă. Atunci, Mutulescu a avut câştig de cauză, administraţia judeţului fiind în situaţia de a-i plăti drepturile băneşti retroactiv, o sumă de aproximativ 100.000 de lei. Demersul a fost iniţiat de fostul preşedinte Dorin Gligor, acesta sesizând încă de atunci că Mutulescu încasează bani fără să facă nimic.
Încasează salariu fără pontaj
Discuţiile au continuat, luând la un moment dat o coloratură politică. Denumindu-l liberal de frunte pe Marius Mutulescu, consilierul judeţean de la PSD, Ioan Ştaier, le-a cerut celor de la PNL să-i ceară demisia, fapt care ar duce la rezolvarea problemei, fără a fi nevoie de nenumărate proceduri. Altfel, a spus Ştaier, nu înţelege toată vehemenţa unor consilieri liberali de a-i proteja locul de muncă al colegului lor de partid. Totul, în condiţiile în care, liberalii se fac vinovaţi şi de falimentarea SC Drumuri şi Poduri SA, a mai spus consilierul judeţean. „Drumuri şi Poduri a fost băgată în faliment de colegii dumneavoastră liberali. Avem un miliard de plătit. Vreţi să continuăm situaţia asta? În 2015-2016, onor conducerea liberală a CJ Hunedoara a refuzat să convoace AGA. Facem asta doar ca să îşi ia banii domnul Mutulescu? Unde s-a mai pomenit să iei salariu fără pontaj?”, a afirmat Ioan Ştaier.
Proiectul este legal  
Punct la toate aceste controverse a pus preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, care a arătat că proiectul de hotărâre respectă toate cerinţele legii, citând din hotărârea instanţei, cea care i-a dat câştig de cauză lui Mutulescu. Totodată, preşedintele CJ Hunedoara a subliniat că iniţiativa care va duce la revocarea administratorului special al SC Drumuri şi Poduri nu are conotaţii politice, ci este un demers care are ca scop gestionarea corectă a banului public. „Treaba asta nu are nici o conotaţie politică, ci o conotaţie legată de gestiunea banului public, care trebuie extrem de bine şi corect făcută. Îi reproşez administratorului lipsa de activitate, lipsa de informare a Consiliului Judeţean, care este acţionar unic al societăţii, lipsa de ceea ce înseamnă încercarea de a eficientiza lichidarea – că şi lichidarea poate fi făcută eficient”, a declarat Mircea Bobora (foto). Într-un final, proiectul de hotărâre a fost votat, ceea ce înseamnă că lichidatorul va convoca AGA pentru revocarea din funcţie a lui Marius Mutulescu.
Se va face lumină la „Drumuri şi Poduri”?
Odată deschis subiectul „defunctei“ firme a CJ Hunedoara „Drumuri şi Poduri”, au existat voci care au cerut să se facă lumină în toată această poveste şi modul în care a fost adusă în faliment de fosta conducere a judeţului. Lucru pe care Executivul actual al CJ Hunedoara se arată dispus să-l facă. „Nu ne dorim să deschidem Cutia Pandorei, gândindu-ne la ce şerpi ies din cutiuţa asta – nu de teamă sau din dorinţa de a nu rezolva lucrurile. Noi am deschis acest subiect pentru că ne dorim să-l clarificăm. Pe măsură ce vom avea clarificări, vă vom informa. Trebuie să reluăm proceduri şi tot ce s-a întâmplat din 2009 încoace. Nici nu plecăm de la idei preconcepute cum ar fi: cineva a băgat în faliment cea mai tare companie. Faptele şi documentele sunt singurele care pot să demonstreze ce s-a întâmplat. Daţi-ne voie să facem demersurile pentru a ne edifica. Tot ce voi şti eu, sau domnul Andronache, sau domnul Vasilescu (n. r. – vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean) referitor la societatea de Drumuri şi Poduri a CJ Hunedoara, veţi şti şi dumneavoastră”, a explicat Mircea Bobora.
SC Drumuri şi Poduri SA, al cărei acţionar unic este CJ Hunedoara, a intrat în insolvenţă în 2009 şi ulterior în faliment. Firma este administrată din 2012 de Marius Mutulescu, iar lichidatorul judiciar al societăţii este Euro Quality Insolvency SPRL – care deţine în prezent şi arhiva societăţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura