Politica si administratie

Fãina comunitarã a luat prin surprindere birocraţia judeţeanã

05 ajutoare UE

Nicolle Ebner

A sosit prima tranşă de 20 de tone de făină de la Uniunea Europeană, iar Consiliul Judeţean Hunedoara nu a reuşit, încă, să definitiveze programul pe baza căruia ajutoarele alimentare vor fi împărţite la cele 65 de primării din judeţ.

Peste 800 de tone de făină şi 230 de tone de zahăr
Conform listelor centralizate de APIA Hunedoara, vor beneficia de ajutoarele alimentare destinate persoanelor defavorizate, aproape 54.000 de hunedoreni. Adică, de patru ori mai mulţi decât în 2008, primul an de aplicare a programului european, când (tot an electoral şi 2008, ca şi 2009), doar 13.200 de persoane defavorizate din judeţ au primit câte 20 kg de făină şi şase kg de zahăr. Vasile Jurca, director coordonator al APIA Hunedoara, declară că: „ieri, inspectorii noştri au verificat intrarea primei tranşe de 20 de tone de făină, care a fost depozitată la Morile Boromir. Astăzi, este anunţată o a doua tranşă de 21 de tone. În luna septembrie, vom primi 300 de tone de făină, iar cantitatea totală repartizată judeţului nostru este de 814 tone de făină şi 239 de tone de zahăr”. Dacă făina a început să sosească, despre zahăr, încă nu se ştie nimic.

A sosit „pachetul”, dar nu-i gata programarea primăriilor
În mod normal, fiecare primărie din judeţ ar trebui să-şi ridice cantitatea de făină şi zahăr, în funcţie de repartizarea şi programarea întocmită de Consiliul Judeţean Hunedoara. Însă, ieri, Ioan Rus, vicepreşedintele CJH şi preşedinte al comisiei care se ocupă de această acţiune, a declarat că programarea nu este gata. „Acum, lucrăm la ea şi până mâine dimineaţă (astăzi, n.r.), va fi gata. Nu aş putea să vă spun care dintre primării trebuie să vină să-şi ridice cantitatea de făină repartizată, dar, oricum, primele vor fi municipiile, deoarece aici sunt şi cei mai mulţi beneficiari”, a declarat Ioan Rus.

Copilul cu multe moaşe…
În ceaţă sunt şi reprezentanţii primăriilor, care au sarcina de a repartiza ajutoarele alimentare, dar nu ştiu nici la această oră numărul total al beneficiarilor din fiecare unitate administrativă. „Anul trecut, am lucrat direct cu APIA, iar lucrurile au mers foarte bine. Anul acesta, fiecare instituţie a fost cu listele ei, aşa că la nivelul municipiului Deva, ştiu exact că făină şi zahăr vor primi 155 de familii, beneficiare de ajutor social. Nu mi s-a comunicat numărul de persoane stabilite de Casa Judeţeană de Pensii, AJOFM Hunedoara şi Direcţia de Protecţie Socială”, a declarat Elena Ivan, şeful Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Deva.

Măcar se ştie porţia fiecăruia
La nivel judeţean, de mărinimia Uniunii Europene vor beneficia 19.010 pensionari, 16.179 persoane cu handicap, 11.247 şomeri şi 7.469 persoane care au venitul minim garantat. Însă, cifrele nu sunt reale, deoarece nimeni nu s-a gândit la şomerii şi solicitanţii de ajutoare sociale înregistraţi pe parcursul lunii august. Cert este că, în acest an, fiecare din cei 53.905 beneficiari ai „pachetului comunitar”, înscrişi pe liste, la începutul lunii august, vor primi 15 kg de făină şi patru kg de zahăr.

One thought on “Fãina comunitarã a luat prin surprindere birocraţia judeţeanã

  • Buna Ziua!!!

    Ma scuzati ca va intreb,dar ma aflu printre acei someri inregistrati in cursul lunii august.Am fost la Asistenta Sociala Deva si nu sunt trecuta pe lista.Oare de ce??????Eu sunt inregistrata,dar inca nu mi s-a luat dosarul la lucru,deoarece trebuie sa mai vina un act cu stagiul de cotizare,care dureaza mult prea mult.Mentionez ca de 2 luni sunt fara salar si fara somaj si acum -fara faina.dar eu oare din ce pot trai???ma gandesc ca nu e destul aerul???
    Va rog revedeti situatia someriilor ,pentru ca sunt si altii in situatia mea.si as vrea un raspuns–de ce nu primesc si eu faina????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura