Fabula fotbalului

Ciprian Marinuţ

Lidera FC Hunedoara a pierdut primele puncte în actualul sezon şi a pus punct şirului de opt rezultate perfecte, terminând la egalitate, 3-3, acasă, cu modesta Şoimii Pâncota, deşi a condus cu 3-0. Fotbaliştii antrenaţi de Marius Opric au fost o repriză lei şi o alta mieluşei, iar arădenii au început în rol de „vrăbiuţe speriate” şi s-au transformat în adevăraţi „şoimi răpitori”, după pauză. În ciuda aspectului de fabulă al dramaticei partide, în care au fost şi două eliminări, morala nu e una de poveste.

Start perfect

Negru-alb-albaştrii au interpretat cu convingere rolul de lideră perfectă a seriei în prima jumătate a reprizei întâi. La primul corner, Făgărăşanu a executat precis la colţul scurt, iar Pepenar a reluat cu capul în plasă, deschizând scorul, 1-0. Şoimii nici n-au avut timp să se acomodeze cu aerul rarefiat al înălţimilor de pe Stadionul „Michael Klain” că a picat şi golul de 2-0. Făgărăşanu a pătruns în careu, după o acţiune pe banda stângă, şi l-a executat pe portarul Irimia cu o scăriţă elegantă. Cum stă în firea echipelor româneşti, la acest scor, negru-alb-albaştrii au făcut pasul în spate. Trupa din Pâncota s-a ridicat de la podea şi a început să trăiască. Ocaziile arădenilor au rămas fără rezultat pe tabelă, însă l-au iritat pe atacantul hunedorean Ionuţ Radu. Acesta n-a găsit altceva mai bun de făcut, decât să-l lovească pe Lengyel şi a fost eliminat, în minutul 44. Chiar şi cu un om în minus, FC Hunedoara a început bine repriza secundă, iar Făgărăşanu a spulberat emoţiile, majorând scorul la 3-0, dintr-un penalti acordat pentru un henţ în careu.

Finiş în genunchi

Golul de 3-0 a avut efect de bumerang. Hunedorenii s-au culcat pe-o ureche, acuzând inferioritatea numerică şi unele carenţe în pregătirea fizică, iar arădenii, care nu mai aveau ce pierde, s-au transformat din vrăbiuţe, în şoimi. Antrenorul Pâncotei, Dan Cuedan, a speculat omul în plus şi a trecut la sistemul „4-3-3”, având inspiraţie la schimbări, doi dintre jucătorii nou-intraţi, Vlad Filimon şi Florin Rus, trecându-şi numele pe lista marcatorilor. Tonul revenirii oaspeţilor l-a dat veteranul Mitu (min. 55), care a punctat cu o execuţie frumoasă, şut de la 25 de metri, respins de portarul Dragotă în bară-gol. Picajul hunedorenilor a continuat concomitent cu redresarea şoimilor, iar Vlad Filimon (71) a înscris golul de 3-2 cu un şut de la distanţă, deviat de un fundaş hunedorean. Egalarea a fost semnată de Florin Rus (85), care a înscris cu capul, după o centrare de pe dreapta a lui Mateiu. Pentru ca „roata norocului” să se învârtă complet în jurul meciului, şoimii au terminat şi ei meciul cu un om în minus, Alin Pavel fiind eliminat, în prelungirile partidei, pentru cumul de cartonaşe galbene.

Morala sau lipsa ei

Prima concluzie este că nu tot ce zboară (nici chiar şoimii) se mănâncă, iar FC Hunedoara este doar o echipă cu mult potenţial şi nu una perfectă, cum o indicau rezultatele de până acum. Apoi, era şi este clar că jocul, mentalitatea şi profesionalismul trupei antrenate de Marius Opric au nevoie de îmbunătăţiri pentru a îndeplini visul de promovare, ca să nu vorbim de o figură frumoasă în Liga secundă. În fine, în registru negativ care presupune lipsa moralei (nu a concluziilor), rezultatul şi derularea meciului pot fi interpretate în multe variante. Se poate începe cu acuzaţii la adresa antrenorului şi jucătorilor, deoarece au avut meciul în mână şi au ratat victoria şi s-ar putea ajunge la speculaţii fanteziste în favoarea caselor de pariuri, unde un astfel de meci ar fi avut cote imense. Însă, adevărul e complex şi complicat, aşa că le dorim hunedorenilor să treacă peste acest semieşec cât mai nepătaţi şi să îşi continue parcursul bun în campionat, pentru că fotbalul hunedorean are nevoie de o echipă în eşalonul doi.

FC Hunedoara – Şoimii Pâncota 3-1 (2-0)
Au marcat: Pepenar (3), Făgărăşanu (20 şi 50 din penalti / Mitu (55), Filimon (71) şi Fl. Rus (85).
FC Hunedoara: Dragotă – Dosan, Ambruş, Cuciula, Roiu – Găceanu (73 R. Munteanu), Vajda (c), R. Cristian (64 Lintaru), Făgărăşanu (65 Nicula) – Pepenar, I. Radu
Şoimii Pâncota: Irimia – Huţanu, Suciu, Lengyel, Filaret (75 Mateiu) – Leucuţa (63 Filimon) Pavel, Mitu, Uibariu (50 Rus) – Mihai, Burian (82 Cozea).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare