Flash

Exproprieri de teren pentru autostrada Deva-Orastie

Redactor: Nicolle Ebner

La sedinta din aceastã sãptãmânã, Guvernul României a decis exproprierea a peste 93.000 de metri pãtrati de teren, de pe raza a cinci localitãti din judetul Hunedoara, în vederea construirii autostrãzii Deva-Orãstie.

Aproape 100.000 mp din cinci localitãti
Guvernul României a aprobat suplimentarea terenului aferent “Construirii variantei de ocolire Deva si Orãstie la profil de autostradã”, declansarea procedurilor de expropriere a terenurilor private situate pe acest amplasament, precum si fondurile necesare despãgubirii juste, în valoare de 2.000.000 de lei. Conform hotãrârii, pentru construirea by-pass-ului Deva – Orãstie, troson la rang de autostradã ce face parte din Coridorul IV Paneuropean, vor fi expropriati, în total, 93.596 metri pãtrati de teren, apartinând unui numãr de 531 de proprietari de pe raza localitãtilor Turdas, Soimus, Simeria, Hãrãu si Orãstie. Din punct de vedere al numãrului de proprietari, Simeria se situeazã pe primul loc, cu 215 persoane ce vor fi despãgubite de stat. Urmeazã Turdas cu 161, Soimus-63, Orãstie-52 si Hãrãu cu 40. Din punct de vedere al mãrimii suprafetelor, suprematia o detine Orãstia, cu cele mai multe proprietãti de peste 1.000 mp, si chiar de 8.199 mp.  Comuna Soimus este singura administratie localã ce va despãgubitã, având pe traseul autostrãzii aproape 10.000 mp de teren.

Existã pericolul sã pierdem finantarea
Lucrãrile la by-pass-ul proiectat sã preia circulatia in-fernalã de pe DN7, redirectionând traficul pe autostradã de la Soimus pânã la limita cu judetul Alba, trebuiau demarate în vara lui 2007 si finalizate la 31 decembrie 2010. Tronsonul de autostradã are 32,8 km, iar pentru realizarea lui, era nevoie de 170 de milioane de euro. Aproape 75 la sutã din valoare este asiguratã de UE, prin fonduri nerambursabile (bani ce zac în contul CNADNR de peste doi ani, iar compania plãteste penalitãti de neutilizare), restul de 25 la sutã fiind asigurat de guvern, prin Ministerul Transporturilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.