Exponatul lunii mai la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

6 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, propune publicului, un nou element din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exponatul Lunii, pentru luna mai 2020.
Este vorba despre un album de fotografii intitulat „Exodul apelor. Judeţul Hunedoara. Mai 1970“, care se află în colecţia Bibliotecii documentare a muzeului nostru.
„Se împlinesc, în această lună, 50 de ani de la marile inundaţii din mai 1970, o catastrofă la nivel naţional, nu numai la nivelul judeţului Hunedora.
Acest album nu a mai fost valorificat până în prezent. Impresionant ca dimensiuni (49,5 / 35 cm), albumul are două pagini de text redactat pe două coloane şi 66 de file cu fotografii amplasate doar pe avers, la care se adaugă foile intermediare. Pe fiecare filă sunt lipite trei sau patru fotografii care redau aspecte din timpul inundaţiilor provocate în special de Rîul Mureş, pornind de la Homorod şi Geoagiu, până la Ilia şi Dobra.
Majoritatea imaginilor sunt din zona Deva – Simeria, dar există unele şi de pe Valea Streiului. În total sunt 208 instantanee de dimensiunile 17,5 / 11 cm. Albumul-document este esenţial şi din punctul de vedere al istoriei localităţilor fotografiate: se pot identifica căi de acces astăzi dispărute, clădiri demolate cu zeci de ani în urmă, iar remodelarea localităţilor urbane sau rurale este evidentă.
«Exodul apelor» prezintă realitatea anului 1970, «ultimul an al cincinalului 1966-1970, în care oamenii muncii de la oraşe şi sate depuneau eforturi sporite pentru îndeplinirea exemplară a programului elaborat de partid». Aceasta este exprimarea din primul paragraf al textului introductiv. «Începând din satul natal al «Şoimului din Binţinţi» şi până la Zam, Mureşul, rîul acesta domol, …, s-a transformat într-o învălmăşeală de ape, care s-au năpustit sălbatic peste aşezările omeneşti».
«Şi-au părăsit apoi albia şi alte rîuri şi văi din Ţara Zarandului, din Valea Jiului şi din Ţinutul Pădurenilor. Pîraie ale căror debite de apă erau altădată neînsemnate, care secaseră sau puteau fi trecute cu pasul au provocat adevărate ravagii… În după-amiaza zilei de 13 mai» a început dezastrul. De la Aurel Vlaicu până la Zam, populaţia, animalele şi bunurile materiale au fost evacuate din zonele sensibile. A doua zi, unda de viitură a depăşit cota de pericol, după care, «cu o iuţeală fantastică», în 15 mai nivelul maxim a fost atins. «Sunt inundate complet localităţile Gelmar, Folt, Săuleşti, Ilia, Stretea şi în proporţii apreciabile Deva, Mintia, Aurel Vlaicu, Pricaz, Uroi, Şoimuş, Hărău, Simeria, Turdaş, Brîznic, Brănişca, Dobra, Tisa, Sălciva şi Pojaga».
Au fost 45 de localităţi calamitate, «dintre care 5 acoperite în întregime, peste 3.000 de case inundate, dintre care 200 distruse complet şi 1.800 avariate». Textul introductiv se încheie cu proverbul «apa trece, pietrele rămân»…
Albumul nu este semnat. Nimic despre textier, nimic despre fotografi. O minimă cercetare aduce la lumină numele unora dintre ei, pentru că fotografiile realizate au apărut în «Drumul socialismului» din luna mai 1970, precum N. Ghena şi V. Azugeanu“, menţionează dr. Daniel I. Iancu, cercetător ştiinţific III, în cadrul Secţiei de Istorie şi Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Vă invităm să vizitaţi acest exponat, virtual, pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ şi pe site-ul nostru: www.mcdr.ro.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă, 7.05.2020

Liliana Vaidner, noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva Pentru că, datorită rezultatelor bune obţinute la Spitalul General CF...

Gura lumii, 7.05.2020

O întâlnire secretă între mai mulţi lideri ai unui partid ar fi avut loc zilele acestea în vârf de munte....

Se reabilitează conducta de alimentare cu apă la Dobra

Ieri, Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat în şedinţă extraordinară proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentaţiei tehnico-economice (faza DALI) şi a...

Închide