Exponatul lunii la muzeul devean

2 octombrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 octombrie 2018, o nouă piesă în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Este vorba despre un ceainic realizat în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (judeţul Hunedoara), atelier care a funcţionat între anii 1805 şi 1865 şi a fost condus de familia D’André. „În cadrul evoluţiei manufacturii de Batiz distingem trei etape: în prima etapă erau realizate vasele galbene, cu materia primă şi emailul bine lucrate, între care se remarcă piese precum farfurii, tăvi, fructiere cu modele ajurate. Totodată a fost elaborată şi varianta tehnologică a realizării vaselor de culoare roşie. Cea de-a doua perioadă în care manufactura de Batiz şi-a desfăşurat activitatea corespunde anilor 1820-1835. În această perioadă s-a urmărit producţia de calitate prin elaborarea tehnologiei vaselor de culoarea osului. Realizat liniar şi floral, în albastru de cobalt, „Buchetul vienez” este motivul specific acestei perioade. Între anii 1835 şi 1848, perioadă corespunzătoare celei de-a treia etape, pe lângă vasele de uz casnic, manufactura de Batiz a început să producă şi piese cu caracter decorativ. Piesele erau realizate din smalţ negru, în nuanţe întunecate de gri petrol, trecând prin brun, la negru intens, unele dintre ele prezentând şi decor auriu sau argintiu. Datorită caracteristicilor pe care le prezintă, piesa expusă se încadrează, ca perioadă de execuţie, între anii 1835 şi 1848, aparţinând celei de-a treia etape a funcţionării manufacturii de Batiz”, a precizat dr. Diana Pantea, muzeograf în cadrul MCDR Deva.
Ceainicul expus are corpul bombat, cu gâtul uşor înălţat, evazându-se spre bază, prezintă decor liniar în relief şi are următoarele dimensiuni: l= 158 mm, DG= 90 mm, DB= 100 mm. Piesa este realizată dintr-un smalţ negru, lucios şi omogen, iar capacul are formă concavă cu buton central. Pe corp, este prezentă o gură de turnare şi o toartă în formă de cârlig. Ceainicul nu prezintă marca de atelier.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 2.10.2018

Ioan Doinel Băluşe, tânăr din comuna Pui Pentru că a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare...

Bulina albă, 2.10.2018

Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria Pentru că se preocupă cu prioritate de situaţia învăţământului din oraş, ca urmare, toate şcolile...

Gura lumii, 2.10.2018

Vorbesc gurile că o duduie cu funcţie se crede mai tare decât şeful instituţiei. Cică zilele trecute respectiva de care...

Închide