„Exponatul lunii” la muzeul devean

4 ianuarie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

În luna ianuarie, vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) pot admira în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, o statuetă datând din perioada neoliticului dezvoltat, faza B a culturii Vinca (dezvoltată aproximativ între anii 5300 şi 4800 î.Hr.).
Piesa a intrat în patrimoniul instituţiei hunedorene de cultură în urma cercetării preventive din 2017, efectuată pe strada Mihai Eminescu din Deva, ce a condus la descoperirea unor importante urme de locuire din epoca neolitică, printre care mai multe locuinţe. Potrivit specialiştilor dr. Antoniu Tudor Marc şi dr. Ioan Alexandru Bărbat, arheologi în cadrul MCDR Deva, statueta expusă în această lună „a făcut parte din instrumentarul de cult al comunităţii neolitice şi redă un personaj feminin, particularitatea şi caracterul de raritate al ei fiind date de cele două tortiţe laterale, ce reprezintă braţele, care permiteau o anumită manevrare a piesei şi posibilitatea de a fi suspendată. Starea de conservare a figurinei este medie, lipsindu-i fragmente din zona capului (un fragment desprins în timpul operaţiunilor de săpare), braţele şi de la partea inferioară (desprinse din vechime). Dimensiunile piesei, aşa cum s-a păstrat, sunt: h = 110 mm; l max. = 44 mm. A fost obţinută din pastă grosieră, cu pietricele de diferite dimensiuni în compoziţie. Suprafaţa nu este bine netezită, aspectul general indicând puţină grijă la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafaţa ei se pot observa numeroase fisuri şi câteva pete de nuanţă cenuşiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, precizează specialiştii MCDR Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Circa 60 la sută dintre medicii de familie din judeţ nu au semnat contractul cu Casa de Sănătate

Până ieri, din totalul de 221 de medici de familie din judeţ, doar 86 (circa 39 la sută) au semnat...

Cu toate cheltuielile la vedere în Primăria Deva

Fiecarui leu care pleacă din bugetul local al municipiului Deva i se va cunoaşte destinaţia. Asta, pentru că, toate cheltuielile...

Accident rutier grav cu două victime la Abucea

Două persoane au fost rănite grav în urma unui accident rutier care a avut loc miercuri seara, în jurul orei...

Închide