Comunitate

Exponatul lunii iunie la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva propune publicului, o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exponatul Lunii, pentru luna iunie 2020.

Exponatul lunii iunie 2020 este un tablou reprezentând natura statică “Ghiveci cu flori”, realizat de Francisc Şirato.
Lucrarea “Ghiveci cu flori” semnată Francisc Şirato face parte din Colecţia de Artă Plastică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Este pictată în ulei pe carton, are dimensiunile de 41,5 cm x 54 cm şi prezintă pe stratul pictural, în partea dreaptă, inferioară, semnătura lizibilă a artistului „Şirato”.
Fire meditativă, Francisc Şirato a creat un studiu de natură statică, asupra căruia s-a înclinat nu de puţine ori de-a lungul carierei sale creatoare. Acest tablou prezintă un exerciţiu cromatic în tonuri de galben, ocru, umbră naturală şi umbră arsă, siena arsă şi verde crom, prin care acoperă suprafaţa cartonului. Culorile sunt pale, luminoase, se întrepătrund şi vibrează de sensibilitate creatoare, se topesc în planul static şi spontan al scenei de interior. Contururile obiectelor nu sunt clare şi strict delimitate, se contopesc unele într-altele.
Natura statică prezintă o compoziţie închisă pe un fundal tratat în griuri colorate, formată din patru vase plasate pe o suprafaţă plană – pictată în tuşe de umbră arsă. Central, este plasat un ghiveci cu flori galbene de lalele, înconjurat de celelalte vase mai mari de ceramică, ce par a adăposti pene sau pensulele artistului.
Francisc Şirato s-a născut la Craiova pe data de 13 august 1877, într-o familie de muncitori francezi, stabiliţi iniţial în Banat. Un entuziast al desenului a studiat litografia la Institutul Grafic din Craiova, apoi s-a specializat într-un atelier de litografie de la Düsseldorf, în Germania. Întors în ţară, pasionat fiind de pictură, grafică, ilustraţie şi desen, s-a înscris şi a urmat cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti. Temperamental şi critic, Şirato a fost un recunoscut ilustrator, remarcându-se prin spiritul critic şi umoristic, prin pamflet adresat clasei politice a vremii, desfăşurându-şi activitatea publicistică la revistele satirice „Cronica” şi „Furnica”. În 1917 este numit în funcţia de secretar-contabil la Muzeul de artă naţională, iar în 1921 organizează prima expoziţie personală la Bucureşti.
Artistul a lucrat în stil impresionist, a subliniat faptul că tehnica este subordonată conceptului; iubitor de oameni, creaţia sa este strâns legată de aspectele realităţii cotidiene, iar tratarea cu suflet a subiectelor şi a conceptelor plastice a lăsat o puternică amprentă personală asupra operelor sale.
Personalitate marcantă a artei româneşti din perioada interbelică, Francisc Şirato se stinge din viaţă la 4 august 1953, subliniază Dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf la Secţia de Istorie şi Artă, a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura