ActualitateFlash

Explozia de la Mina Uricani, declanşată de o ţigară aprinsă

Natalia Bumbac

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a finalizat ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani din 30 noiembrie 2017. Concluzia anchetei este că deflagraţia a fost provocată de aprinderea unei ţigări într-un spaţiu nepermis şi în care exista o concentraţie de metan.
Totodată, au fost constatate mai multe încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă. Explozia s-a soldat cu patru răniţi, dintre care doi au decedat, unul pe loc şi al doilea la spital, ca urmare a arsurilor grave pe care le-a suferit.
„Urmare a analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroşani, cauza producerii evenimentului din data de 30 noiembrie 2017, ora 7.00, de la Mina Uricani, o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare şi suprafaţă. Metanul a provenit din spaţiul exploatat prin construcţiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15. Deşi HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete, telefoane mobile etc.) s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ”, se precizează în comunicatul ITM Hunedoara. Pe lângă cele menţionate mai sus, inspectorii de muncă au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă. Mai exact, cei responsabili cu măsurile de control nu şi-au îndeplinit obligaţiile din fişa postului, în special cele „referitoare la întreprinderea măsurilor de control a rechizitelor de fumat şi la măsurarea concentraţiilor de metan pentru a evita riscurile aferente”. În plus, nu au fost respectate în totalitate prevederile prevăzute în permisul de lucru eliberat pentru efectuarea lucrărilor de spargere a digului din rampa superioară a planului înclinat de aeraj nr. 15 şi amenajarea acestuia.
„Din aspectele menţionate anterior reiese faptul că factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani, explozie care deşi de mică intensitate, a condus la decesul a două persoane. Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani, care urmează să încadreze faptele conform codului penal”, se precizează în comunicatul ITM Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura