Actualitate

Există încă terenuri nerevendicate pe Pământ, pe care nici o țară nu le dorește: care sunt locurile „nimănui” de pe planeta noastră

Acestea sunt puținele locuri rămase de pe Pământ care nu sunt re­vendicate de nici un stat su­ve­ran. Lumea modernă este strict de­finită de granițe. Cu toate aces­tea, în ciuda obsesiei relativ re­cente a umanității pentru liniile de pe o hartă, există un număr mic de locuri pe Pământ pe care nici un stat suveran nu le revendică.

Lumea modernă
Ele sunt cunoscute sub numele de Terra nullius – o expresie latină care înseamnă „țara nimănui” – și printre ele se numără Bir Tawil între Egipt și Sudan, câteva locuri de la granița Croația-Serbia și bucăți vas­te din Antarctica. Acestea sunt pu­ținele locuri rămase de pe Pământ care nu sunt revendicate de nici un stat suveran. Lumea modernă este strict definită de granițe. Cu toate acestea, în ciuda obsesiei relativ re­cente a umanității pentru liniile de pe o hartă, există un număr mic de locuri pe Pământ pe care nici un stat suveran nu le revendică. Ele sunt cunoscute sub numele de Terra nullius – o expresie latină care în­seamnă „țara nimănui” – și printre ele se numără Bir Tawil între Egipt și Sudan, câteva locuri de la granița Croația-Serbia și bucăți vaste din Antarctica. Unul dintre cele mai semnificative exemple de Terra nullius este Bir Tawil, o porțiune de pământ de 2.060 de kilometri pătrați de lângă granița dintre Egipt și Sudan, care nu este revendicată de nici una dintre țări.

Deşert pustiu
Este un deșert pustiu, unde tem­pe­raturile de 45°C sunt obișnuite în plină vară. Populația este în mod oficial zero, deși zona este frecvent frecventată de triburi nomade care sunt în trecere, cum ar fi oamenii Ababda. În ochii dreptului in­ter­național, nici o parte a Antarcticii nu este deținută de o singură țară. Cu toate acestea, acest lucru nu a îm­piedicat șapte națiuni să pretindă părți ale continentului ca fiind ale lor: Argentina, Australia, Chile, Franța, Noua Zeelandă, Norvegia și Marea Britanie. Harta tipică ce arată aceste revendicări teritoriale va arăta Antarctica tăiată în felii ca o pizza. Este remarcabil, totuși, că un colț este nerevendicat, cunoscut sub numele de Marie Byrd Land. Este numit după soția ofițerului de marină american Richard E Byrd, care a explorat regiunea la începutul secolului al XX-lea. Cu o suprafață colosală de 1.605.792 de kilometri pătrați, Marie Byrd Land este cel mai mare teritoriu nerevendicat din lume. Motivul pentru care a rămas Terra nullius este, pur și simplu, pentru că este atât de izolat, chiar și după standardele Antarcticii.
Gornja Siga: libertarienii visează la Liberland. Între granița balcanică a Croației cu Bosnia, pe malul de est al fluviului Dunărea, mai multe petice de pământ au fost puternic con­tes­tate de la destrămarea sângeroasă a Iugoslaviei în anii 1990. Pe malul vestic al fluviului, există o problemă inversă: patru terenuri nu sunt revendicate de nicio țară.
Gornja Siga este cea mai mare din­tre aceste zone, constând din doar 7 kilometri pătrați de teren îm­pă­durit care acționează ca o câmpie inundabilă a Dunării. Din punct de vedere tehnic, se află sub control croat, deși ei afirmă că pământul este sârb, în timp ce Serbia nu are pretenții asupra pământului.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura