Executare cu cântec a unui amărât de pensionar

17 februarie 2015 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Oana Mihnea 04 bcr

Datoriile către bănci continuă să reprezinte un ghimpe în coastele celor care au de-a face cu ele. Şi mai rău este atunci când nu mai poţi să le achiţi şi te trezeşti că ai ajuns la mâna unui executor judecătoresc. Aşa a păţit şi un devean, care a ajuns la noi la redacţie şi ne-a povestit prin ce trece de o bună perioadă de timp.
De trei ori mai mult decât admite legea
Radu Marcel Susan (foto) susţine că totul a început din anul 2009, când a rămas fără loc de muncă. Având o descoperire de card la Bancpost, a reuşit să plătească din datorie doar o parte. Conform documentelor prezentate de acesta, din anul 2011, din cauza unor probleme financiare, nu a mai putut să achite ratele lunare. Prin urmare, creditorul a trecut în sarcina unui executor judecătoresc procedura de recuperare a banilor. Astfel, la sfârşitul anului 2012, printr-o adresă trimisă de Biroul Executor Judecătoresc Cecilia-Camelia Răducanu către Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara, lui Radu Susan i s-a făcut poprire pe pensie pentru suma de 9.302,35 lei, care reprezenta debit plus cheltuieli de executare şi onorar iu pentru executorul judecătoresc. În condiţiile în care debitul către Bancpost era de 4.966,07 lei, onorariul ajunge la 4.336,28 lei. Adică, aproape cât datoria. Se înţelege că pensionarul Radu Susan a rămas perplex când a văzut ce onorariu şi-a tras doamna executor Răducanu. Mai ales că acesta a constatat, potrivit Ordinului nr. 2550/C/ 2006, că onorariul minim pentru serviciile prestate de executorii judecătoreşti pentru acest debit este de 411,36 lei, iar cel maxim de 1.415,78 lei. Deci, de la 1.415,78 lei, la 4.336,28 lei este o diferenţă considerabilă. Mai exact, suma percepută de BEJ Cecilia-Camelia Răducanu este de peste trei ori mai mare decât tariful maximal admis de lege.
Totuşi, a plătit toţi banii
Lui Radu Susan, începând cu luna aprilie a anului 2013 şi până în luna noiembrie a anului trecut, i-a fost reţinută, lunar, din pensie, suma de 206 lei, iar în decembrie şi ianuarie a.c., suma de 155 lei. În total, Radu Susan a returnat 4.430 lei, aproape întreaga sumă datorată băncii. Mai mult decât atât,  Radu Susan a transferat în contul executorului judecătoresc, conform ordinului de plată din 04.02.2015 depus la BCR, suma de 4.880 lei. Practic, BEJ Cecilia-Camelia Răducanu a primit 9.310 lei, adică întreaga sumă cerută.
În final s-a ajuns la instanţă
Având în vedere onorariul exagerat de mare care i s-a perceput, Radu Susan a decis să depună contestaţie la dosarul execuţional în care cere să îi fie returnată diferenţa de bani dintre cuantumul onorariului (4.336,28 lei) şi media dintre maximal şi minimal (913,58 lei), adică executorul amintit să-i restituie 3.422,27 lei. „Pe lângă această sumă, cer încă 10.000 lei daune morale, pentru că nu am reuşit să iau legătura cu executorul Cecilia Răducanu timp de doi ani de zile, pentru a discuta această problemă. Mă aşteaptă o muncă de convingere infernală cu banca, faţă de care eu mi-am achitat obligaţiile, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu banii”, a precizat Radu Susan.
Contactată de către MESAGERUL HUNEDOREAN, executorul judecătoresc Cecilia-Camelia Răducanu a declarat că, de fapt, a vorbit cu Radu Susan de mai multe ori la telefon, dar acesta nu vrea să înţeleagă anumite lucruri, în final, precizând că „orice persoană care este nemulţumită, poate depune contestaţie în instanţă“.  Zis şi făcut, Radu Susan s-a prezentat ieri la Judecătoria Deva, unde a depus contestaţia. Aceasta a fost înregistrată şi urmează să treacă prin filtrul magistraţilor.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Moș Mihaela spune:

    Aceeași executare cu cântec a executorului Răducanu Cecilia Camelia a unui bătrân de la azilul din Petroșani pentru suma de 500 lei pe care bătrânul nu știa că o datorează, aceasta la taxat cu 3000 lei pe care ia tras aproape în totalitate din pensie. Bătrânul are 70 ani și este bolnav, riscă să nu mai poată plăti azilul deoarece pensia o dă în totalitate la azil taxa fiind de 1300 lei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Premiere fără vedete

Şase dintre primele şapte clasate în top 10 la discipline olimpice şi lidera de la discipline neolimpice vor absenta, conform...

Lecţii de contraatac predate liderei

Grawe Deva a produs surpriza în ultimul meci al optimilor de finală a „Cupei României Realsport”, impunându-se cu scorul de...

S-a învins pe sine şi şi-a răpus rivalul în „cuşca MMA”

Alexandru Mezei (foto), de la „Gladiators Gym” Deva, a strâns din dinţi în faţa durerilor provocate de o accidentare la...

Închide