Excepţii în dosarul ”Mineriada“ din 13-15 iunie 1990

10 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pronunţarea pe excepţiile ridicate de părţile implicate în dosarul ”Mineriada”.

Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
La termenul de ieri, instanţa supremă a amânat cauza şi va decide, în ultima parte a acestei luni, dacă sesizează CCR cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în dosar. Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: amiral (rez.) Emil „Cico“ Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului“; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 11.04.2019

Moise Ţală, cetăţean din municipiul Vulcan Pentru că a fost găsit vinovat de instanţa de fond de complicitate la spargerea...

Bulina albă, 11.04.2019

Plutonierul adjutant Graţian Dâncşorean din cadrul ISU Hunedoara Pentru că participă la un exerciţiu NATO, alături de cei doi câini...

Gura lumii, 11.04.2019

Un întreg alai bate aproape zilnic pe la uşile unui şef de la judeţ, pentru a-l pune pe un individ...

Închide