Eveniment cultural dedicat etnologului Rusalin Işfănoni

14 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 21 martie 2019, ora 17.00, în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva, un eveniment cultural emoţionant dedicat etnologului Rusalin Işfănoni la împlinirea a 75 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană îi va dărui biobibliografia intitulată „Rusalin Işfănoni, un pădurean din Munţii Poiana Ruscă” .

Rusalin Işfănoni, fiu al Ţinutului Pădurenilor, şi-a consacrat întreaga viaţă studierii, sistematizării şi punerii în valoare a excepţionalului tezaur de spiritualitate rurală existent de secole în aşezările Ţinutului Pădurenilor. A cunoscut în profunzime viaţa aspră a pădurenilor, le-a cunoscut obiceiurile, ocupaţiile, portul, cântecele, dansurile, viaţa de zi cu zi, tot ceea ce reprezintă pecetea unei comunităţi.
Ca tânăr profesor, ulterior ca muzeograf şi cercetător la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, ca director de instituţii de cultură, Rusalin Işfănoni a simţit în permanenţă ca pe o datorie faţă de neamul său imboldul de a cerceta, de a pune în valoare şi, mai ales, de a face cunoscute comorile de artă populară autentică din Ţinutul Pădurenilor.
Este autorul a zeci de articole şi studii prin care a scos la lumină nenumărate lucruri neştiute despre tradiţiile pădurenilor şi le-a făcut cunoscute. Lucrarea sa de doctorat, devenită carte, a avut drept temă Pădurenii Hunedoarei – o viziune etnologică, iar meritul ei constă în faptul că a cercetat viaţa materială şi spirituală a pădurenilor cu instrumentele unui adevărat om de ştiinţă. Importanţi specialişti etnologi din România au avut cuvinte de apreciere a lucrării, considerând că ea „este o contribuţie majoră la cunoaşterea unei culturi şi a unei civilizaţii arhaice deosebit de robuste, care fac parte integral din cultura noastră naţională şi, inclusiv, din cultura şi civilizaţia universală” şi „cea mai amplă tentativă de analiză etnografică şi etnologică a spiritualităţii populare – încărcată cu surprinzătoare supravieţuiri arhaice – specifice Ţinutului Pădurenilor”.
De asemenea, Rusalin Işfănoni este autorul unei impresionante monografii a comunei Lelese, o lucrare amplă, documentată până în cele mai mici detalii, o monografie alcătuită cu o rigurozitate dublată de dragostea pe care autorul ei o poartă faţă de fiecare localitate din zonă, faţă de fiecare pădurean.
Activitatea de etnolog a lui Rusalin Işfănoni este cu atât mai importantă astăzi, când există puternice curente de contestare a tradiţiilor, când globalizarea tinde să topească tot ce înseamnă specific naţional, tradiţie şi obiceiuri străvechi. De aceea, întreaga lui strădanie de a valorifica patrimoniul popular din Ţinutul Pădurenilor merită apreciere şi respect.
Manifestarea dedicată lui Rusalin Işfănoni se va bucura de prezenţa unor artişti populari din Ţinutul Pădurenilor care vor aduce în faţa publicului un strop din bogăţia folclorului pădurenesc.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva i s-a acordat distincţia LabelFrancÉducation

Prin hotărârea Ministerului Europei şi Afacerilor Externe al Republicii Franceze din data de 30 august 2018, Colegiului Naţional „Decebal“ din...

Plăţile întârziate afectează dramatic IMM-urile europene

Plăţile întârziate în domeniul tranzacţiilor comerciale continuă să afecteze dramatic sectorul european al IMM-urilor, de aceea revizuirea Directivei 7/2011 trebuie...

Prefectul Fabius Kiszely: Activitatea la Serviciul Permise şi Înmatriculări necesită o îmbunătăţire radicală

Prefectul judeţului, Fabius Kiszely (foto), a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că speră să nu fie un fenomen ceea ce s-a...

Închide