Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva i s-a acordat distincţia LabelFrancÉducation

14 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Prin hotărârea Ministerului Europei şi Afacerilor Externe al Republicii Franceze din data de 30 august 2018, Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva i s-a acordat LabelFrancÉducation pentru excelenţa în domeniul învăţământului bilingv francofon.

Astăzi, vineri, 15 martie, la colegiul devean va avea loc festivitatea prilejuită de acordarea acestei distincţii, în prezenţa doamnei Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România, doamnei Helene Roos, – director al Institutului Francez din România, şi a lui Michel Monsauret, ataşat de cooperare educativă în cadrul Institutului Francez. De asemenea, la festivitate vor participa Mircea-Flaviu Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu-Fabius Kiszely, prefectul judeţului Hunedoara, Nicolae Florin Oancea, primarul municipiului Deva şi prof. Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara.
Cu acest prilej, va fi dezvelită o plachetă amplasată pe perete la intrarea în colegiu.
LabelFrancÉducation este o marcă a calităţii decernată de Ministerul Europei şi Afacerilor Externe din Franţa unităţilor şcolare străine care desfăşoară un învăţământ bilingv francofon de calitate. Astfel, 285 de licee din 53 de ţări fac parte acum, din marea familie LabelFrancÉducation: UE –123, Africa şi Orientul Mijlociu-56, Asia Oceanică -15, America – 58, Europa (ţări non UE) – 33. Din România, 13 licee aparţin de marea familie LabelFrancÉducation.
Distincţia LabelFrancÉducation pe care colegiul devean o va primi mâine este acordată instituţiilor de învăţământ străine care contribuie la promovarea limbii şi culturii franceze. Distincţia recunoaşte şi valorizează unităţile şcolare publice sau private care oferă un program consistent de limbă franceză şi permite elevilor să descopere alte discipline în această limbă. Eticheta LabelFrancÉducation încearcă, de asemenea, să promoveze învăţământul francofon bilingv de înaltă calitate în străinătate, în beneficiul elevilor şi a comunităţii din care aceştia fac parte.
Potrivit profesorului Marin Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal“ din Deva, recunoaşterea oficială a meritelor învăţământului bilingv de la Colegiul Naţional „Decebal“ din Deva se datorează întregii echipe pedagogice a profesorilor de limba franceză şi de discipline nonlingvistice predate în limba franceză (Matematică, Chimie, Geografie).
Procedura de candidatură a fost una complexă, vizând aspecte calitative ale învăţării şi predării limbii franceze în cadrul secţiilor bilingve. Criteriile sunt exigente, acoperind o paletă vastă. Instituţiile care primesc titulatura amintită se bucură de colaborări privilegiate cu instituţii de învăţământ bilingv din 35 de ţări, cu Institutul Francez, Centrul Internaţional de Studii Pedagogice şi cu Televiziunea TV 5 Monde. (A. Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Plăţile întârziate afectează dramatic IMM-urile europene

Plăţile întârziate în domeniul tranzacţiilor comerciale continuă să afecteze dramatic sectorul european al IMM-urilor, de aceea revizuirea Directivei 7/2011 trebuie...

Prefectul Fabius Kiszely: Activitatea la Serviciul Permise şi Înmatriculări necesită o îmbunătăţire radicală

Prefectul judeţului, Fabius Kiszely (foto), a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că speră să nu fie un fenomen ceea ce s-a...

Autobergamo luptă în continuare pe două fronturi

Autobergamo Deva a pierdut la Miercurea Ciuc bătălia pentru primul loc a Ligii întâi la futsal, sezonul regulat, dar cele...

Închide