Evaziunea fiscală s-a triplat

14 august 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

01 bani-mfax

Dan Terteci

Odată cu recesiunea economică, a apărut o altă problemă pentru autorităţi. Este vorba despre creşterea fenomenului infracţional în domeniul economic. În perioada blocajelor financiare, agenţii economici încearcă să evite cât mai mult plata taxelor şi impozitelor legale. Alţii, mai întreprinzători, emit instrumente de plată fără acoperire. Toate aceste aspecte dau de lucru poliţiştilor şi comisarilor de la Garda Financiară.
Prezent la bilanţul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, chestorul Bujorel Florescu, unul dintre adjuncţii şefului Poliţiei Române, susţine că infracţiunile economice cunosc un trend ascendent, iar hoţii sunt tot mai inventivi. Impasul financiar prin care trece ţara cauzează şi creşterea infracţiunilor economice, iar infractorii se reprofilează pe furtul de bunuri care se valorifică rapid.
Recrudescenţa infracţională cea mai mare se înregistrează, însă, în domeniul evaziunii fiscale. Conform datelor existente în evidenţele poliţiei, numărul dosarelor penale aproape că s-a triplat faţă de anul trecut. „Faţă de anul trecut, numărul dosarelor penale instrumentate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Hunedoara a crescut cu 160 la sută” – a declarat subcomisarul Magda Popa.
Evitarea impozitării asupra veniturilor realizate din comercializarea diferitelor bunuri apare cu preponderenţă în cazul achiziţiilor intracomunitare. Mărfurile cumpărate din Uniunea Europeană sunt introduse în ţară şi apoi comercializate, fără ca aceste operaţiuni să fie evidenţiate în actele contabile ale firmelor. „Comercianţii aduc mărfuri cu documente de transport, pe care le comercializează, fără ca aceste operaţiuni să fie evidenţiate în actele contabile” – a menţionat Florian Şerban, directorul coordonator al Gărzii Financiare din judeţul Hunedoara.
Din această cauză, de mai bine de o lună, pentru a încerca să ţină sub control fenomenul evaziunii fiscale, comisarii Gărzii Financiare desfăşoară operaţiunea „Cărăuşul”. În cadrul acţiunii, se pune accent pe controalele în trafic pentru depistarea din timp a celor care introduc ilegal mărfuri în ţară.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Studenţii curăţă Jiul

Peste 100 de studenţi din diferite zone ale ţării, inclusiv din Valea Jiului, participă în aceste zile la o amplă...

Bulina neagră

Dumitru Muşi, antrenor Cetate Devatrans

Bulina albă

Daria Vişănescu, Clubul de Şah Deva

Închide