EvenimentFlash

Evaziune fiscală de şase milioane de euro, într-un dosar ce vizează şi judeţul Hunedoara

03 Mascati (5)Cristina Ghenea

Ofiţerii de la Crimă Organizată au descins, ieri, în 26 de judeţe ale ţării, pentru destructurarea unei reţele care a produs un prejudiciu de peste şase milioane de euro, prin evaziune fiscală. Nu mai puţin de 166 de percheziţii au fost efectuate în total, acţiunea vizând mai multe sedii ale BCR Asigurări de viaţă, dar şi două societăţi comerciale din judeţul Hunedoara.

Şefi din cadrul BCR, duşi la audieri
Întreaga anchetă este coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, iar percheziţiile efectuate s-au desfăşurat atât la locuinţele unora dintre suspecţi, cât şi la sediile a 112 societăţi comerciale şi a unor societăţi de asigurări, printre care se numără BCR Asigurări de viaţă, una dintre cele mai mari companii de acest tip, de pe piaţa din România. Un număr de 21 de angajaţi de aici, între care cinci şefi de sucursale, au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri. Descinderile au vizat, în total, nouă filiale ale acestei societăţi, două dintre acestea fiind din Bucureşti şi câte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.

Cum acţiona gruparea
Anchetatorii susţin că membrii reţelei vizate au reuşit, în şapte luni, să aducă un prejudiciu de peste şase milioane de euro la bugetul statului, prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.
„Modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale. După reţinerea unui comision de aproximativ 10 la sută din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10 la sută către asigurator“, se arată într-un comunicat emis, ieri, de procurorii DIICOT. Aceştia au mai precizat că prejudiciul estimat la suma de şase milioane de euro este aferent doar infracţiunilor săvârşite în decursul a şapte luni, însă perioada în care a acţionat gruparea este mult mai mare, respectiv din 2009, până în prezent.

În Hunedoara, două societăţi vizate
Percheziţiile au fost efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. În judeţul nostru, descinderile au vizat două societăţi comerciale, ambele din municipiul Hunedoara, însă nici unul dintre reprezentanţii acestora nu se numără printre cele 44 de persoane duse, în final, la audieri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura