ComunitatePolitica si administratie

Este nevoie de măsuri concrete pentru sprijinirea cetăţenilor şi întreprinderilor europene

În plină criză energetică, cetățenii și întreprinderile europene trebuie sprijinite să facă față efectelor in­fla­ției galopante, iar Comisia Europeană (CE), precum și statele membre au la îndemână instrumentele și măsurile care să vină în ajutorul acestora, sus­ține europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE).
„În Grupul PPE din Parlamentul European (PPE) am adoptat un do­cument de poziție în care solicităm măsuri concrete care să vină în sprijinul cetățenilor și întreprinderilor europene care sunt efectiv puse în genunchi de creșterea dramatică a prețurilor la energie și alimente”, a declarat depu­tatul european.
Potrivit acestuia, în documentul res­pectiv se atrage atenția asupra faptului că creșterea costurilor vieții nu este doar o chestiune de politică energetică, ci și de politică monetară. Iuliu Winkler a subliniat că este salutară decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a majora rata dobânzii. „În opinia noastră, BCE a așteptat mult prea mult pentru a majora rata dobânzii și considerăm că, de acum încolo, Banca Centrală ar trebui să demonstreze că înțelege ce înseamnă fluxurile financiare pentru mediul de afaceri atunci când vrei să combați inflația”, a precizat europarla­men­tarul UDMR.
Iuliu Winkler a adăugat că Grupul PPE atrage atenția statelor membre asu­pra faptului că reglementările euro­pene le oferă opțiuni pentru di­mi­nuarea prețurilor prin reducerea ta­xelor energetice și a accizelor.
În același timp, Comisiei Europene i se cere mai multă flexibilitate și o ac­țiune mai rapidă în perioadele de criză. ”Grupul PPE consideră că acum este momentul ca CE să facă un pas decisiv în reducerea birocrației și a poverii administrative, știut fiind faptul că acestea reprezintă costuri supli­men­tare semnificative mai ales pentru me­diul de afaceri. Comisia trebuie să scadă povara de reglementare care restricționează producția de energie în statele membre. Am solicitat Comisiei Europene să apeleze la un așa-numit „moratoriu de reglementare”, astfel încât să oprească deciziile care duc, în mod inutil, la creșterea costurilor pen­tru mediul de afaceri”, a subliniat de­pu­tatul european.