Episcopia Devei, primul pas

O să renunţ, cel puţin o vreme, la editoriale menite a combate aberaţiile lansate în special de domnul Emil Boc. În mod normal, dacă un anumit individ nu lucrează într-un registru logic, orice tentativă de a i se răspunde cu argumente este inutilă. Emil Boc este dintre cei ce par că şi-ar pune portretul preşedintelui pe perete. Am renunţat la astfel de practici.
Noua Episcopie a Devei şi Hunedoarei este, cred eu, un prim pas spre transformarea Devei într-un oraş mai apropiat de cele mari.
Pentru ca un oraş să poată intra în categoria celor zise „mari”, nu este nevoie doar de creşterea populaţiei, ci mai ales, de formarea unei mase critice de intelectuali. În acest fel, evenimentele vor deveni specifice unui anumit mod de gândire. Poate e mai complicat să explic, dar mulţi dintre dumneavoastră, cei preocupaţi de astfel de probleme, intuiţi unde bat.
Instituţiile cu relevanţă sunt exact catalizatoarele unei astfel de mase critice de intelectuali. În opinia mea, Episcopia este un prim pas, Universitatea va fi, desigur, al doilea. Un înalt ierarh bisericesc, în fruntea unei structuri ecleziastice de vârf, ridică dialogul intelectual la un nivel superior, creează premisele unei dezbateri normale într-un oraş ca Deva, reşedinţă de judeţ, dar văduvit până acum de lipsa unor astfel de instituţii. Comparaţia care îmi vine în minte este cea cu Alba Iulia, localitate de mărime similară, dar în care efervescenţa creatoare este mai mare, tocmai datorită Episcopiei şi Universităţii.
Prin urmare, nu pot decât să salut înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei!

5 comentarii la „Episcopia Devei, primul pas

 • 26 noiembrie 2009 la 10:01
  Permalink

  In sfarsit, se intereseaza cineva si de activitatea intelectuala ce ar putea fi catalizata in acest municipiu. Felicitari, domnule Goian! Ar fi bine daca mai multi gazetari ar face lobi pentru aceste activitati, deoarece o importanta parte a locuitorilor Devei ar mai dori si altceva decat politica.

 • 26 noiembrie 2009 la 12:51
  Permalink

  FELICITARI,NU PENTRU ARTICOL,CI PENTRU CEEA CE SA REUSIT-ADICA AVEM UN EPISCOP DE HUNEDOARA!
  Referitor la distinsul domn Goian,el nu face altceva decit ce a facut de cand sa apucat de gazetarie-lingusala!
  Doar Deva ,mereu Deva,dar noi ceilalti locuitori ai judetului?,celelalte orase,municipii,sate si ccomune?!
  DACA NU AR FI TOTUL POLITIZAT ATUNCI CEL MAI NIMERIT LOC PENTRU SEDIUL EPISCOPIEI AR FI MUNICIPIUL ORASTIE,ZONA INCARCATA DE ISTORIE,TRADITII CU ADEVARAT ROMANESTI,NU DEVA SAU HUNEDOARA!
  DEVA E CU ADEVARAT CEL MAI FRUMOS ORAS AL JUDETULUI,CEL MAI INGRIJIT,DAR ISTORIA NU E LA DEVA

 • 26 noiembrie 2009 la 16:37
  Permalink

  Mare falfaiala ca avem episcop! Inca unu abonat la banii credinciosilor. Sa vezi acum cat vor creste spagile pt. cei care vor sa obtina o parohie!!

 • 26 noiembrie 2009 la 18:42
  Permalink

  mai baieti , e gruian si nu goian , ce naiba, nici sa cititi nu mai stiti?

 • 26 noiembrie 2009 la 22:27
  Permalink

  da,intadevar avem episcop de hunedoara adica a tuturor hunedorenilor si nu numai de deva.veniti la hunedoara si o sa va dam o cladire din fostul combinat pentru episcopie

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.