Eminescu nemuritorul

15 ianuarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

La a X-a ediţie a manifestării cultural-educative Eminesciana, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a omagiat şi în acest an, în care se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu, memoria marelui nostru poet naţional. An de an, la mijloc de ianuarie, Biblioteca noastră a cinstit aşa cum se cuvine personalitatea şi opera poetului nepereche şi am dorit ca, de la un an la altul, aceste momente să fie tot mai reuşite, mai atractive.

În ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, manifestările organizate sub genericul Eminesciana au avut drept motto versul Mai am un singur dor, pe care l-am ales pentru întreaga lui încărcătură sufletească, pentru că poezia omonimă, o poezie pe care românii o iubesc mult, cuprinde zbuciumul sufletesc al poetului înainte de a părăsi această lume, acum 130 de ani. Dar, pentru noi, deşi plecat la cele veşnice, Eminescu este şi va rămâne nemuritor.
Cei care au participat la omagierea lui Eminescu s-au bucurat de un program cultural-educativ bogat, cu momente emoţionante, au putut cunoaşte mai bine viaţa şi opera poetului, l-au simţit mai aproape de suflet şi l-au iubit şi mai mult.
Ne-am întâlnit şi în acest an, la miez de ianuarie, în Salle d’Or din incinta Deva Mall, ca să ne bucurăm împreună de versul eminescian, ca să-l omagiem pe cel mai mare poet pe care l-a dat lumii pământul românesc.
Numerosul public prezent la eveniment a avut prilejul să-l asculte, în deschidere, pe scriitorul Gligor Haşa, care a rostit cuvinte pline de emoţie şi de preţuire faţă de nepieritoarea operă a lui Mihai Eminescu.
Am avut bucuria de a-i avea ca oaspeţi pe membrii Fundaţiei Rock Filarmonica Oradea (Alexandrina şi Florian Chelu Madeva), instituită şi condusă de omul de cultură şi muzicianul Florian Chelu Madeva, care ne-au încântat cu piese muzicale inspirate din poezia eminesciană, lucrări componistice, de factură rock, pop folk şi electronic, precum: Sunt ani la mijloc, Maria Tudor, Şi dacă şi Criticilor mei. De asemenea, au fost interpretate (ghitară-voce) sonetele: Răsai asupra mea, Pe gânduri ziua, Sonet satiric, Ai noştri tineri.
Concursul organizat pentru elevii din liceele şi colegiile din Deva, pe subiecte legate de viaţa şi creaţia lui Eminescu, a avut drept generic Eminescu – muntele fără poteci, potrivit sintagmei atât de inspirate oferite de scriitorul Gligor Haşa, iubitor şi fin cunoscător al operei eminesciene.
La concurs au luat parte elevi de la colegiile şi liceele din Deva: Colegiul Naţional „Decebal”, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” şi Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”.
Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre colegiile şi liceele devene participante.
Echipelor de elevi li s-au adresat întrebări legate de viaţa, opera şi receptarea lui Eminescu. Juriul concursului a fost format din managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Sebastian Bara, şefa Serviciului Relaţii cu Publicul, Luminiţa Vulcan, şi Mihaela Ţoţa, bibliotecară. După verificarea răspunsurilor, au fost declarate câştigătoare următoarele echipe:
Locul I: Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”
Locul II: Colegiul Naţional „Decebal”
Locul III: Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”
Câştigătorilor li s-au oferit diplome, trofee şi cărţi din partea Bibliotecii Judeţene, iar fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare şi cărţi.
Concurenţii s-au dovedit a fi bine pregătiţi, interesaţi, foarte serioşi în tratarea unui subiect atât de îndrăgit şi de important pentru noi toţi.
Şi în acest an am putut admira excepţionala colecţie bibliofilă a Deliei Alic, pasionată de personalitatea şi creaţia lui Eminescu. Cu pricepere şi perseverenţă, a adunat, de-a lungul unei vieţi, sute de volume cu tematică eminesciană, de la cărţi de poezie la lucrări de critică literară, lucrări pe care ni le-a prezentat în detaliu.
Şi la această ediţie a manifestărilor dedicate lui Mihai Eminescu, numărul celor care au venit a fost mare, am avut printre noi tineri şi oameni în vârstă, toţi animaţi de dragostea pentru creaţia lui Eminescu şi, mai ales, dragostea pentru poezia eminesciană pe care noi toţi o purtăm în suflete.
De Eminescu, însă, ne amintim mereu, nu doar la 15 ianuarie şi la 15 iunie, îi citim versurile, le înţelegem parcă tot mai bine pe măsură ce ne pătrundem de frumuseţea, armonia şi muzicalitatea lor. Poezia, proza, publicistica lui Eminescu ne oferă răspunsuri la numeroasele întrebări şi frământări pe care ni le prilejuieşte viaţa, dar înainte de toate Eminescu ne învaţă ce este dragostea de ţară şi de neam. Iar această lecţie a marelui nostru poet nu trebuie s-o uităm niciodată.
Cum atât de inspirat a scris criticul şi istoricul literar George Călinescu, Eminescu este „(…) cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale’”.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Echipa Arcaşii Devei s-a remarcat la Chişineu Criş

Localitatea arădeană Chişineu Criş a găzduit una dintre cele mai puternice competiţii naţionale de tir tradiţional cu arcul, derulată sub...

Florentina Marincu speră la rezultate mai bune în 2019

Cu atleta Florentina Marincu (foto) ne-am revăzut recent, după un antrenament pregătitor pentru apropiatul sezon indoor. Normal, a venit şi...

Denisa Golgotă, cea mai bună gimnastă în 2018

Recent, Federaţia Română de Gimnastică, după rezultatele înregistrate de sportivii din ţara noastră la cele mai importante competiţii din anul...

Închide