Elisabeta Bogăţan, maestră a slovei

12 septembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat ieri, 12 septembrie, la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special: întâlnirea cu poeta Elisabeta Bogăţan (foto dreapta).
Poeta a venit în faţa publicului devean cu patru noi volume de poezie: Idile (Editura Timpul din Iaşi), Iubirile (Editura Eurostampa din Timişoara), volumul în patru limbi „Unde“ (Editions Poetes a vos plumes din Paris) şi Ponts/Punţi (Editura Sofiana din Petrila).
Elisabeta Bogăţan este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate scriitoare din judeţul Hunedoara, citită şi apreciată şi în Franţa. Licenţiată în filologie, a lucrat ca profesoară de limba franceză, apoi traducătoare de limba franceză şi rusă.
Elisabeta Bogăţan s-a transformat literalmente într-un minunat ambasador al culturii româneşti peste hotare. Poezia ei a devenit tot mai rafinată, tot mai esenţializată, de la un volum la altul. Poeta se află permanent în căutarea cuvântului „ce exprimă adevărul”, cum spunea Mihai Eminescu, a cuvântului care să-i reflecte cel mai bine trăirile lăuntrice. Căutarea permanentă a cuvântului, a slovei potrivite, este laitmotivul volumului în patru limbi (română, franceză, engleză, rusă) intitulat „Unde”. Cuvintele poetei Linda Bastide, ex-vicepreşedintă a Societăţii Poeţilor Francezi, membră a PEN Club din Franţa, exprimă cum nu se poate mai bine această perpetuă şi neobosită căutare a cuvântului ce devine poezie: „Elisabeta Bogăţan, poetă desăvârşită, ne dezvăluie poate aici, în sfârşit, după câteva volume cu secretele bine păstrate în adâncul sufletului său, alfa şi omega lungului, preţiosului şi rarului său itinerar, care merită să fie salutat.”
Volumele de poezie prezentate astăzi vor aduce satisfacţii estetice deosebite celor care ştiu să savureze o poezie scrisă cu talent, o poezie care lasă să se întrevadă sufletul sensibil şi generos al autoarei.
Poetul şi filosoful francez Serge Lapisse, şi el un foarte bun cunoscător al creaţiei poetice a Elisabetei Bogăţan, spune: „Elisabeta Bogăţan este o poetă în sufletul său şi sensibilitatea sa ne duce spre drumuri de lumină. Poezia sa este tandră şi ferventă, iar cuvintele cântă şi dansează sub pana sa fină.”
Am fost onoraţi să o avem oaspete pe distinsa poetă ale cărei noi volume ne vor îmbogăţi biblioteca şi vor putea fi citite şi apreciate de iubitorii de poezie bună.
La final, poeta a oferit autografe doritorilor.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Colegiul Agricol din Geoagiu: stagii gratuite de pregătire practică

Conducerea Colegiului Tehnic Agricol „Alexandru Borza“ din Geoagiu a decis ca pentru prima dată, începând cu anul curent, să desfăşoare...

Mii de pelerini sunt aşteptaţi la Prislop

De Ziua Crucii, la mânăstirea Prislop are loc o ceremonie religioasă la care sunt aşteptaţi mii de credincioşi, dat fiind...

Handbal. ACS Vipers Deva la început de drum

Un nou club sportiv, cu secţie de handbal, a fost recent înscris în Registrul cluburilor şi asociaţiilor sportive din cadrul...

Închide