Elicopter de căutare şi salvare montană pentru Valea Jiului

26 aprilie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Maximilian Gânju

Un aparat de zbor ar urma să ajungă în Valea Jiului şi să fie utilizat cu preponderenţă în zona montană, pentru căutarea şi salvarea în munte.
Potrivit secretarului de Stat, Raed Arafat, elicopterul de mici dimensiuni ar trebui să ajungă în Petroşani în maximum doi ani. Salvatorii montani din Parâng spun că un elicopter ar face diferenţa dintre viaţă şi moarte în multe situaţii.
„Este extrem de necesar, noi am mai avut un elicopter care intervenea la solicitări şi în zona montană. Chiar dacă nu era echipat pentru salvare montană, era de foarte mare ajutor. Una este să ajungi la victimă în două ore şi alta este să faci doar 15 minute. Am avut un caz recent, în zona Polatişte, spre Parângul Mare, unde drumul este extrem de rău. Victima cu multiple fracturi, multe răni, avea nevoie de intervenţie de urgenţă şi am solicitat elicopterul SMURD. Imediat a venit elicopterul de la Craiova şi a preluat victima. Am avut în Parâng şi cinci morţi, victime care au făcut infarct şi la care trebuia intervenit rapid. Şansele de salvare cresc în cazul răniţilor, pentru că poţi ajunge imediat la ei şi le acorzi ajutor”, a declarat Remus Popescu, şeful Salvamont Petroşani.
Elicopterul de salvare va deservi toată zona montană, respectiv Parâng, Retezat, Masivul Vâlcan şi zona Şureanu. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat că licitaţia pentru achiziţia elicopterelor va dura cel puţin un an şi jumătate. Aparatele vor fi operate de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 27.04.2018

Sorin-Constantin Cornea, zis „Soka”, din municipiul Deva Pentru că a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare...

Bulina albă, 27.04.2018

Alice Abraham, tenismenă legitimată la Clubul Sportiv Şcolar Petroşani Pentru că a ocupat locul I la Cupa Giroc, concurs de...

Gura lumii, 27.04.2018

Spun gurile rele că nişte indivizi de prin municipiul cu cetate care se afişează cu maşini scumpe, de zeci de...

Închide