Elevii, victime şi autori ai tâlhăriilor în şcoli

30 septembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Livia Botici

Pe parcursul anului şcolar 2009-2010, în unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara şi în apropierea lor, s-au petrecut 74 de fapte penale săvâşite de elevi, sau care au avut drept victime din rândul acestora. Potrivit unui studiu sociologic, efectuat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, există cazuri în care profesorii sunt agresaţi de elevi sau de părinţii acestora, dar există şi situaţii în care şcolarii se bat între ei sau sunt agresaţi de către profesori.

Violenţa, un adevărat fenomen
Deşi pare greu de crezut, violenţa în şcoli este un adevărat fenomen, care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi. Potrivit studiului efectuat de IŞJ Hunedoara, pe un eşantion de 1.610 elevi din 31 de unităţi şcolare, mai bine de jumătate dintre repondenţi au declarat că nu se simt protejaţi în şcoală. Dintre aceştia, 27,7 la sută spun că au fost victimele unor ameninţări în şcoală, iar 18,8 la sută au declarat că au fost ameninţaţi în vecinătatea unităţii şcolare. De asemenea, 12 la sută dintre elevii chestionaţi au declarat că au fost bătuţi în şcoală, iar alţi 9 la sută, că au fost loviţi la ieşirea de la cursuri. O altă problemă, care a ieşit la iveală în urma studiului, este aceea că 11,6 la sută dintre elevi au declarat că au fost furaţi în timpul orelor, iar 4,8 la sută au căzut victimele unor hoţi la porţile şcolii.
„Este foarte interesant acest studiu, mai ales pentru că el relevă o chestiune gravă: în şcoală, se petrec mai multe fapte de natură penală, decât la ieşirea de la cursuri. Tocmai de aceea, ar trebui să se găsească o soluţie, pentru ca elevii să fie supravegheaţi mai îndeaproape. Ţin să menţionez că, pe parcursul anului trecut, au existat patru vătămări corporale şi două ameninţări, comise de elevi în afara şcolii. Pot să spun că numărul furturilor este în creştere, înregistrându-se 34 de astfel de infracţiuni, mai multe cu cinci decât în anul precedent. Din păcate, am avut şi trei violuri, toate în afara unităţilor de învăţământ, dintre care unul comis de un elev şi două cu victime din rândul şcolarilor”, a declarat comisarul şef Liviu Dumitru, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Profesori bătuţi de elevi 
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Hunedoara violenţa elevilor şi conflictele generate de aceştia au la bază mediul familial şi educaţia pe care o primesc de la părinţi. „Există părinţi care sunt violenţi fizic sau verbal cu profesorii, dar şi cu propriii copii. Ce poate să înţeleagă şi să înveţe un elev, în urma vizionării unui astfel de exemplu? Un procent de 78 la sută dintre şcolari declară că au participat la un act de violenţă faţă de un coleg sau un profesor şi 12 la sută dintre cei chestionaţi se declară victime ale violenţei fizice. Între cele două categorii există o corelaţie, ceea ce ne arată că elevii sunt, în acelaşi timp, şi victime, şi agresori”, a declarat Raluca Iacobescu, inspector de specialitate, în cadrul IŞJ Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Campioana Europei, fără… spaţiul ex-sovietic

Şahista Daria Vişănescu (foto), de la Clubul de Şah Deva, a ocupat locul al 10-lea la Campionatul European de şah,...

„Ştiinţa“ a retrogradat frumos

La ultimul meci în primul eşalon valoric al rugby-ului românesc, Ştiinţa Petroşani a fost învinsă, ieri, de CSM Bucureşti, scor...

Petroşaniul tinde sã devinã un municipiu „pestriţ”

Municipiul Petroşani îşi schimbă hainele ponosite şi gri cu care a fost îmbrăcat în epoca ceauşistă, însă nu este neapărat...

Închide