Efort supraomenesc pentru salvarea unui câine schilodit de o maşină şi lăsat să agonizeze. Povestea incredibilă a lui Ortacu, căţelul care a avut zile

Maximilian Gânju

Un căţel, aparţinând unui cioban care păştea oile în Masivul Parâng, a ajuns de la stână până în zona circulată a Defileului Jiului, unde a fost lovit de o maşină. Cu trei picioare rupte, câinele a fost lăsat de cioban să moară în chinuri.
Dar căţelul a fost găsit de doi pescari cărora li s-a făcut milă de el. Au văzut că patrupedul tot încerca să se retragă într-un loc izolat din defileu, unde să moară. Pescarii au cerut ajutor unui voluntar care se ocupa cu salvarea animalelor. Andreea Huszar, reprezentantul Asociaţiei ”Dare to Care”, a preluat căţelul şi, după ce i-a fost acordat primul ajutor de către medicul asociaţiei, a fost trimis către Asociaţia Kola Kariola, unde Andreea ştia că animalul are mai multe şanse de a fi salvat.
Mai bine de un an de zile s-au chinuit voluntarii de la Kola Kariola pentru salvarea căţelului, pe care l-au botezat „Ortacu“, dar mai ales pentru a-i reda mobilitatea şi a-l face un căţel normal. Eforturile au fost imense, dar au meritat, spun salvatorii căţelului. „Oricât m-aş strădui, nu pot descrie în cuvinte salvarea lui. Un an, două luni şi 25 de zile timp în care peste jumătate de an a stat internat, timp în care mai bine de un an s-a chinuit mergând cu trei lăbuţe rupte şi strâmbe, călcând practic pe încheieturi, perioadă în care am pierdut numărul anesteziilor, iar intervenţiile chirurgicale nu le poţi număra pe degetele de la două mâini. De azi, pentru Ortacu pot spune că s-a terminat calvarul. Ortacu este un câine normal”, au spus cei de la Kola Kariola.
Căţelul a avut nevoie de o serie de proteze din titan realizate în Rusia, pentru lăbuţele rupte, care i-au fost montate în urma unor intervenţii chirurgicale complexe. „Mulţumesc pentru sprijin financiar asociaţiei Paws2rescue, prietenei şi voluntarei noastre Heike Lewenhagen din Germania. (…) Ortacu poate pleca acasă la o familie care să-i ofere dragoste şi îngrijire pe măsura bunătăţii lui”, au mai relatat cei la Kola Kariola.
Ortacu va mai avea nevoie de controale medicale, astfel că familia care-l adoptă trebuie să fie din zona Bucureştiului, pentru a-l duce periodic la medicul veterinar.

2 comentarii la „Efort supraomenesc pentru salvarea unui câine schilodit de o maşină şi lăsat să agonizeze. Povestea incredibilă a lui Ortacu, căţelul care a avut zile

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.