Actualitate

Efectele calamitãtilor asupra hunedorenilor

harta

Nicolle Ebner

Dacă s-ar rupe barajul de la Gura Apelor, nivelul apei în Haţeg ar ajunge la 2,85 m în 75 minute, iar viitura pornită de la Râu de Mori s-ar opri abia în Simeria. În judeţul Hunedoara au fost identificaţi 12 operatori şi obiective economice care pot fi afectate de seism, inundaţie, alunecare de teren sau accidente tehnologice.

Potenţiale pericole din pământ…
Consilierii judeţeni au aprobat Planul judeţean de analiză şi acoperire a riscurilor (PAAR) întocmit de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. Unul dintre cele mai periculoase obiective este depozitul de combustibili (rezerva de stat) din Bârcea şi care, în cazul în care s-ar produce un cutremur de mare intensitate sau a unor inundaţii foarte puternice ar afecta peste 170.000 de persoane din Hunedoara, Deva, Simeria, Pestişu Mic, Cârjiţi. Devenii şi locuitorii comunei Şoimuş sunt expuşi pericolelor şi din partea Fabricii de Ciment din Chişcădaga, situată în zona centrală a judeţului, pe Valea Mureşului, la 12 km de Deva.

…aer…
Hunedorenii intră şi sub incidenţa unor accidente chimice. Distrugerea S.C.Chimsport SA Orăştie ar afecta sănătatea şi vieţile a 42.000 locuitori, reprezentând populaţia a şapte localităţi, pornind din Orăştie, Geoagiu, Beriu, Mărtineşti, Rapoltu Mare, Romos, şi până la Turdaş, iar alţi aproape 80.000 de locuitori din Deva, Veţel, Brănişca, Şoimuş, până la Cârjiţi vor suferi de pe urma producerii unui potenţial accident chimic la S.C. Electrocentrale Deva. Sub aceeaşi incidenţă a efectelor unui accident chimic intră şi S.C. Key Safety System Ribiţa, studiile efectuate relevând faptul că efectele ar fi resimţite până la Brad.

…şi apă
Potrivit studiului, ruperea barajului de la Gura Apelor atrage după sine ruperea tuturor celorlalte baraje din aval, în sistem cascadă (principiul dominoului), nivelul apei în Haţeg ajungând la 2,85 m în 75 de minute. Debitul maxim al undei de viitură ar fi de 23.354 mc/s, viteza medie a undei de viitură de 5,3 m/s. Viitura s-ar face simţită de la Râu de Mori, Toteşti, Răchitova, Densuş, Haţeg, Bretea Strei, Călan, Băcia, până la Simeria. Într-un caz similar, dar care s-ar petrece la Barajul Cinciş, unda de şoc s-ar resimţi până la Sântandrei, iar localităţile Teliuc, Hunedoara, Peştiş, Bârcea, Cristur ar fi grav afectate.
Dacă s-ar rupe Barajul Valea de Peşti, apele ar mătura tot ce găsesc în cale, respectiv Uricani, Lupeni, Vulcan, Iscroni şi exploatările miniere din localităţile respective.

One thought on “Efectele calamitãtilor asupra hunedorenilor

  • Si ultimul potential pericol: parlamentarii si politicienii locali. Actiune in desfasurare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura