Educatoare, doar cu studii superioare

Nicoleta Popa

Noua Lege a Educaţiei pune probleme şi educatoarelor care predau la grădiniţe. Astfel, de la 1 septembrie, cadrele didactice din învăţământul preşcolar trebuie să aibă studii superioare, indiferent de specializare. În judeţ, sunt în prezent 668 de educatoare, dintre care 351 institutoare, cu studii superioare şi 317 educatoare cu studii medii. Dintre cadrele didactice care au doar studii medii, 263 sunt titulari şi 44 suplinitori.

Perioadă de graţie pentru titulari
Inspectorul şcolar general susţine că educatoarele titulare pe post nu vor fi afectate de noile reglementări. „Pentru acestea, în mod cert, va exista o perioadă de graţie de unu-cinci ani ca să îşi definitiveze studiile. O problemă este pentru cei 44 de suplinitori care nu au absolvit încă studiile superioare. Suplinitorii fără studii vor fi daţi afară din sistem, însă ei pot să-şi completeze studiile, iar apoi să revină la catedră. Locurile rămase libere vor fi ocupate de către institutorii suplinitori”, a declarat inspectorul şcolar general. Potrivit lui Lăutaru, noua lege este binevenită, deoarece nu se va mai putea angaja oricine în învăţământ. 
În judeţul Hunedoara funcţionează aproximativ 250 de grădiniţe, dintre care 36 cu personalitate juridică proprie, iar celelalte sunt arondate la şcolile generale. Aproximativ 12.000 de copii sunt înscrişi la grădiniţele hunedorene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.