Educaţia, The Final Frontier

28 octombrie 2011 | 6 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Cei care vorbesc de renaşterea României şi se aşteaptă la minuni sau la reînnoiri spectaculoase de clase politice cu tineri supradotaţi, dedicaţi naţiei şi talentaţi, s-ar putea să aibă surprize neplăcute. Atractivitatea lumii politice – privită din perspectiva celor ce doresc să ocupe funcţii – este relativ mică. Politizarea excesivă din ultimii ani a dus la îndepărtarea profesioniştilor de zona politicului, dublată – din păcate – de intrarea (şi absolut regretabil! acceptarea multora care nu au nici un fel de expertiză). Nu avem de ce să ne imaginăm că asemenea practici nu vor continua, timp în care profesioniştii se vor refugia în spaţii din ce în ce mai puţin sigure (din păcate…!), dar la adăpost de ceea ce înseamnă decizia în sprijinul şi folosul cetăţeanului. Aşa s-a ajuns la sectoare conduse de oameni fără nici o pregătire în domeniul respectiv, la specialişti buni plătiţi cu salarii de mizerie (în ţară) sau care îşi iau lumea în cap imediat după terminarea facultăţii, convinşi fiind că aici nu au viitor, care le este blocat de ascensiunea veleitarilor.
Toate analizele indică deprecierea sistemului educaţional, ajuns nu în ceasul al XII-lea, ci mult mai departe, sau cum preferaţi, mult mai târziu, în punctul în care refacerea sa este extrem de dificilă şi va necesita un timp mai îndelungat decât a fost necesar pentru prăbuşire. Logica afirmaţiei este simplă – ca să dărâmi o clădire, de exemplu, este nevoie de câteva secunde până la câteva ore, în funcţie de metoda utilizată. Ca s-o reconstruieşti, trebuie cel puţin câteva luni, iar în cazul specific al României, câţiva ani.
Pornind de la premisa (deloc realistă) că sistemul educaţional ar fi la fundul sacului, iar refacerea sa ar începe acum, tot am avea nevoie de minimum două cicluri de patru ani pentru a începe să beneficiem de primele rezultate concrete. Creşterea numărului se tineri bine pregătiţi ar duce – în cel mai fericit caz – la formarea unei mase critice de oameni, care ar îmbunătăţi prestaţia generală.
Este unul din scenariile posibile, mai precis cel optimist.

Comentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Domn Gruian sau Gheorghe Turda spune:

  Domnu Gruian draga, dumneavoastra sunteti un fel de Gheorghe Turda: cantati pentru securitate…pardon, pentru informatorul Molot Mircea, alias Panturu. Si cantati cu paradigma inversa si lungime potrivita…bleahhhh, nici nu stiti cat ne bucuram cand vedem securistii la un loc, asa…fara niciun fel de fereala si nerusinare. Cat ne bucuram cand vedem “oamenii” care au turnat si au bagat la puscarie OAMENI nevinovati ca acum sunt monarhisti. Vorba aia, ca doar DUDA I a fost si este os de informator altoit pe securist. Sau nici asta nu stiati??? Mai cititi, mai cititi…mai informati-va, sau dvs informatorii nu aveti nevoie? Acu vad ca va pricepeti si la educatie si invatamant. Poate, cu ajutorul lui Panturu, sa o ajungeti din urma pe Susana Gadea? Mosule…ce tanar esti!!!

 2. Alex Gruian spune:

  Mestere, mai schimba nick-ul, daca stii ce-i ala, esti previzibil, putina imaginatie, ce naiba…

 3. Panturu Viorel spune:

  Ma lesi? Poate ne explici dumneata cum se faceau notele la Secu? Chiar, cum se faceau notele la secu domnu Gruian? Si mai ales, cum schimba nick-ul Molot? Cand era Panturu, cand era…Viorel? hahaha

 4. Alex Gruian spune:

  Mai baiete, poate ca – asa cum spunea un alt comentator – rubrica asta are cele mai suculente comentarii. Intr-un fel ma bucur. Ura si dragostea sunt sentimente puternice, indiferenta ucide. Prin urmare, cat timp am cititori, fie si de nivelul tau, e chiar OK.
  In alte conditii, poate ar fi amuzant sa discutam. Esti insa mult prea incremenit in proiect ca sa meriti vreo alta atentie din partea mea. Ramai sanatos, n-ai decat sa te agiti cat doresti, sub orice forma si in orice stare de agregare. Ma bucur sincer ca esti liber sa te defulezi aici si iti doresc mult succes in toate productiile literare de la rubricile de comentarii. Te astept si aici, si cu alte ocazii, pentru a mentine viu interesul neostoit al romanilor pentru elucubratii si venin.

 5. Viorel Panturu spune:

  Gruiene, sincer…dupa tine, Molot a fost, este sau va ramane TURNATOR LA SECURITATE? Tu esti in slujba lui, e normal sa-l aperi, sa-l pupi bine in ochiul maro, dar… Un raspuns sincer pentru posteritate. Da un raspuns plin de miere, pe o paradigma inversa, o componenta simbolica si o lungine potrivita. Este MOLOT INFORMATOR? In rest, ca ce scriu este este fiere sau venin, sa ne judece cel de sus. Ce scrii tu este O PORCARIE NENOROCITA!

 6. TIGAN spune:

  articol bun dar titlul mixat romana cu engleza nu e bun!folositi limba romana d-le ce Dumnezeu! nu sunteti in Romania?iar comentariile dvs.-la misto-lasa de dorit!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mii de dosare ajung la Parchet, într-un an

Numărul mare al infracţiunilor înregistrate în judeţul nostru nu le dă de lucru doar magistraţilor de la instanţele judecătoreşti, ci...

Fotbal – weekend

Liga a II-a, seria vest, etapa a XI-a: vineri, 28 oct., ora 15.00: Gloria Bistriţa – CSM Rm. Vâlcea; sâmbătă,...

Bulina albă 28.10.2011

Victor Ioan Filip, primarul comunei Sântămăria-Orlea

Închide