Echipa RobotX Hunedoara a adus României titlul de Campioană Mondială în Robotică

Natalia Bumbac

Echipa RobotX Hunedoara, coordonată de profesorul Mircea Nistor şi formată din elevi de la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din municipiul Hunedoara, a strălucit la competiţia globală de robotică din Mexic.
Tinerii inventatori hunedoreni au trecut cu brio de toate etapele competiţiei şi s-au situat pe primul loc în clasamentul general al participanţilor. Echipa RobotX Hunedoara a reprezentat România la ”FIRST Global Competition” din Mexic, iar performanţa elevilor hunedoreni vine în condiţiile în care la concurs au participat echipe din peste 160 de ţări.

„Cel mai bun robot din concurs”
„La acest concurs am participat cu un robot la care au fost peste 160 de ţări, fiecare cu robotul ei. Este un robot construit după nişte reguli, toate ţările lumii au primit un kit şi şi-au făcut robotul aşa cum s-a gândit fiecare echipă. Fără nici un pic de modestie, robotul nostru a fost cel mai bun din întreaga competiţie. Pentru construirea robotului am avut trei luni înainte de concurs. Am concurat ca la o competiţie sportivă, cu calificări, semifinale, turneu final, finală şi, pe lângă premiul cel mare, am câştigat patru medalii de aur la diverse secţiuni ale concursului. S-au acordat câteva premii de genul «pentru cel mai mare scor într-un meci», «pentru numărul total de puncte pentru toate meciurile», sau «pentru toată activitatea de dinainte de construcţia robotului» etc.. Sunt mai multe premii care se dau şi cele mai mari şi mai importante dintre ele le-am luat noi”, ne-a declarat telefonic, din Mexic, profesorul Mircea Nistor. Echipa de elevi hunedoreni va reveni acasă astăzi, 20 august, a mai spus profesorul.

Şi-au dedicat vacanţa concursului
Competiţia din Mexic s-a desfăşurat în perioada 15 – 18 august şi este catalogată drept una dintre cele mai prestigioase competiţii de robotică din lume. Tema evenimentului propusă de organizatori a fost ”Energy Impact”, iar echipele concurente au trebuit să exploreze impactul pe care îl are diversitatea surselor de energie, precum şi felul în care acestea pot fi sustenabile. Echipa României a fost compusă din şase tineri hunedoreni, pasionaţi de ştiinţă şi inovaţie, parte a proiectului RobotX Hunedoara, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor. Imediat după aflarea rezultatelor de la concursul din Mexic, tinerii inventatori hunedoreni au primit mii de mesaje de felicitare prin intermediul reţelelor de socializare.
„Cristian, Răzvan, Andrei, Darius, Andrei şi Radu, o echipă de copii cu buzunarele pline de vise, cu ochii sclipind de bucuria cu care îşi urmează pasiunile, cu inima plină de dorinţa de a schimba ceva, cu mintea sufocată de idei creative şi soluţii inovative, cu zeci de ore de muncă de ECHIPĂ şi cu o vacanţă de vară dedicată unui proiect de suflet: «First Global Challenge»! Felicitări unui dascăl cu o dorinţă infinită de a dărui şi de a aprinde luminiţe în sufletele copiilor, domnul profesor de fizică Mircea Nistor! Felicitări Colegiului Naţional de Informatică Traian Lalescu din Hunedoara, familiilor copiilor, sponsorilor, mentorilor, fundaţiei «Naţie prin Educaţie» şi tuturor celor care au înţeles că numai împreună se poate construi ceva!”, le-a transmis Loredana Stan, celor şase tineri, printr-un mesaj scris pe pagina sa de Facebook.
Echipa RobotX Hunedoara s-a remarcat în ultima perioadă cu un proiect la care au contribuit 20 de elevi din municipiul Hunedoara şi care a constat în realizarea unui roboţel care poate recunoaşte liniile albe ale unui teren de baschet, care este autonom, adună mingi şi apoi le relansează spre un coş situat la un metru şi jumătate înălţime.
Competiţia ”First Global” s-a aflat în acest an la a doua ediţie, iar prima ediţie s-a desfăşurat anul trecut la Washington, SUA.

One thought on “Echipa RobotX Hunedoara a adus României titlul de Campioană Mondială în Robotică

  • 20 august 2018 la 7:44
    Legătură permanentă

    Bravoooo! Nu avem cuvinte pt acești tineri .Sper din suflet ca pe viitor sa nu se gândească sa părăsească aceasta tara .

    Încă o data BRAVO !!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.