E destul de grav când…(I)

…ajungi să compari o perioadă care ar trebui să se caracterizeze prin progres cu alta, aproape unanim caracterizată drept retrogradă, tributară unei filosofii utopice – am numit dictatura comunistă.
Şi totuşi (deşi unii comentatori ai editorialelor mă acuză că prea le văd pe toate în negru), din ce în ce mai multe opinii autorizate fac trimitere spre comunism, nu în ansamblu, dar nici în detalii nesemnificative, gen crema de la biscuiţii „Eugenia” (despre care se spune că era mai bună atunci…).
Am scris că este greu de imaginat că în momentul de faţă, România ar fi capabilă să construiască un baraj, de exemplu. Sau o reţea de metrou, ca să nu mai vorbim de imensa Casă a poporului. Scuze, nu mă pot obişnui să-i spun Palatul Parlamentului. Dar şi sistemul educaţional actual începe să fie comparat cu cel comunist, din păcate, în favoarea celui din urmă. Şi nu o spun doar eu, ci o afirmă voci mult mai autorizate. Dacă doriţi să mă verificaţi, atunci, vă rog să citiţi editorialul lui Mircea Vasilescu, redactorul-şef al „Dilemei vechi”, apărut în numărul din 8 iulie curent. Rezumând, Mircea Vasilescu, profesor universitar de vârstă medie, spune că abuzurile şi aproximativul din sistemul de învăţământ comunist nu atingeau cotele alarmante din prezent. În universităţi, scandalurile, puţine câte erau, se constituiau totuşi în excepţii. Erau trecuţi pe şest copiii ştabilor de la partid şi securitate, dar grila de admitere în facultăţi era extrem de riguroasă, filtrele numeroase, iar la repartiţiile guvernamentale, piloşii erau în număr, să spunem, rezonabil. În nici un caz, facultatea nu era o formalitate, diploma nu se putea cumpăra, iar non-valoarea nu era atât de agresivă. Pervertirea socială începea mai târziu, imediat după ce tânărul absolvent, plin de idealuri, intra în „câmpul muncii”. Acolo, mecanismele de partid dădeau lovitura de graţie!
Deşi un scriitor de talia lui Horia Roman Patapievici a păcătuit poate prin apropierea de Băsescu, în cartea sa, „Despre idei şi blocaje”, pune un diagnostic foarte exact al colapsului sistemului educaţional. Suntem pe cale să distrugem şi lucrul bun făcut de învăţământul comunist, şi anume, o masă relativ numeroasă de oameni, care au cultură generală. Din acea masă, existau premisele ridicării elitelor specializate.
Nu mai este cazul. Învăţământul actual se leagănă cu iluzia olimpicilor. Despre asta, mâine.

6 comentarii la „E destul de grav când…(I)

 • 21 iulie 2010 la 12:03
  Legătură permanentă

  Da..Ai dreptate..Dar ca de obicei ne lamentam prezentant (corect dar irelevant) doar efectele. Interesanta ar fi o analiza a cauzelor care au dus la crearea acestei struto/camile care este sistemul educational actual. Iar ele trebuiesc cautate printre ideile aberante ale ministrilor Educatiei, printre profesorii de RAHAT care s/au imbogatit fara scrupule inventand asa /zisele manuale alternative lipsite de valoare educationala s.a.md.

 • 22 iulie 2010 la 13:33
  Legătură permanentă

  Domnule Gruian, cele mai multe neajunsuri ale perioadei actuale îşi au originea în racilele ceauşismului. Înlăturarea celor doi nu a putut schimba din temelii societatea noastră pentru că ei doi nu erau decât produsul sistemului. Cei mai mulţi au rămas pe poziţii şi au pus mii de piedici schimbării profunde. Apoi, în spiritul public românesc din secolul al XIX-lea s-a folosit compararea prezentului cu trecutul mereu în defavoarea prezentului. Neajunsurile de azi nu sunt dovada superiorităţii vechiului regim faţă de cel actual.

 • 23 iulie 2010 la 21:25
  Legătură permanentă

  D-le Firczak, descrieti experiente proprii, legate de originile dvs.?

 • 24 iulie 2010 la 14:23
  Legătură permanentă

  Mai Gheo, lasa vrajeala! Stii foarte bine pe ce considerente ai ajuns sa freci menta prin Parlament!
  Uite ia d’aci o sansa! Spune-mi un proiect legislativ care a pornit de la tine si care s-a finalizat in ceva concret pentru hunedoreni!!
  Da auzi, Gheo, fara demagogie! Ca sunt satula!

 • 28 iulie 2010 la 7:10
  Legătură permanentă

  Draga Mirabela Todea, dupa stil eşti un el nu o ea şi înca unul care se bâlbâie groznic şi suge sângele poporului de prin 1975 iar azi o face la fel, mascat prin publicitate. În ce priveşte proiectele legislative le găseşti uşor pe un site. Nu spun care, doar doar te+o duce mintea să le găseşti. Oricum nu le găseşti pentru că…nu vrei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.