După un drum lung, de circa 2.000 de kilometri: Zimbrii ajung azi, acasă, la Haţeg

9 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Natalia Bumbac

Săptămâna aceasta, primii zimbri care vor fi lăsaţi în libertate în pădurile din zona Haţegului ajung în România, au transmis reprezentanţii WWF. Este vorba despre zimbrii aduşi de la centrele de reproducere din Germania şi România pentru a înfiinţa al doilea nucleu de resălbăticire a bovinelor în satul Poieni, comuna Densuş, primul fiind la Armeniş, judeţul Caraş Severin.
„În data de 10 mai, o turmă de 14 animale va ajunge în Munţii Poiana Ruscă, provenind din trei rezervaţii din Germania şi România. După câteva luni în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbrii vor fi eliberaţi în sălbăticie şi vor trăi liberi în vestul Carpaţilor, după două secole de absenţă. WWF România, Rewilding Europe şi Primăria comunei Densuş continuă eforturile de a crea o populaţie viabilă de zimbri în libertate, în vestul Carpaţilor, prin deschiderea unui al doilea nucleu de resălbăticire în judeţul Hunedoara. Săptămâna aceasta, prima turmă de zimbri ajunge în apropierea satului Poieni şi urmează să fie eliberată în natură în decursul verii”, se arată într-un comunicat al WWF România.
Potrivit directorului executiv al Societăţii Române de Sălbăticie (asociaţie parteneră în proiect), Alexandru Bulacu, cei 14 zimbri au între doi şi patru ani, şapte sunt masculi şi şapte sunt femele. Doi dintre ei, Romică şi Romelia, provin de la un centru de reproducere din România, ceilalţi 12 sunt din Germania. Masculii se numesc Quax, Quambo, Quinn, Quandor, Sporty şi Donell, iar femelele se numesc Flavia, Flya, Donabella, Donilin, Donerl şi Donauxine. Zimbrii sunt aduşi din Germania, de la o distanţă de circa 2.000 de kilometri, cu autocamioane speciale şi vor fi ţinuţi pentru o perioadă de acomodare într-un ţarc amenajat în pădurile de la Poeni. Atunci când se va considera că sunt capabili să se descurce singuri, vor fi lăsaţi în libertate.
Acest proiect ambiţios, de repopulare a pădurilor din România cu zimbri, se desfăşoară cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Măsuri urgente pentru recuperarea populaţiei de zimbru în România”. La Armeniş, judeţul Caraş-Severin, acolo unde s-a înfiinţat primul nucleu de resălbăticire a bovinelor, proiectul a reuşit, circa 30 de zimbri fiind lăsaţi în libertate.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Partidă reprogramată în Liga a IV-a de fotbal

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara a decis reprogramarea unui meci din Liga a IV-a, partida dintre Aurul Certej şi Hercules...

Rezultate remarcabile pentru gimnaştii români la Marrakech

În perioada 04 - 07 mai 2018, sportivii români din loturile de gimnastică artistică şi aerobică au participat la cea...

Fotbal, Liga a III-a: Şirineasa a promovat matematic în liga a doua

Marţi a fost programată în Liga a III-a o etapă intermediară, cea cu numărul 27, în care ambele formaţii din...

Închide