Comunitate

După stenturi, la Spitalul Județean de Urgență Deva vor fi montate pacienților și stimulatoare cardiace

După ce s-a luat decizia de a monta stenturi pacienților cu probleme car­diace, conducerea Spitalului Județean de Urgență Deva vrea să meargă mai departe și aici vor fi tratați și bolnavii care au nevoie de stimulatoare car­diace.

Când au apărut
„Da, vrem să montăm și stimulatoare cardiace la spitalul nostru. Un stimulator cardiac (denumit și pacemaker sau sti­mulator artificial) este un dispozitiv me­dical care emite impulsuri electrice, trans­mise prin electrozi ce sunt în con­tact cu mușchii inimii, cu scopul de a regulariza bătăile inimii. Dispozitivul elec­tronic miniaturizat emite excitații de ritm regulat, pentru o inimă cu centri fizio­logici incapabili să asigure ritmul car­diac normal. Una din cele mai obiș­nuite afecțiuni care duc la necesitatea folosirii unui stimulator cardiac se numește bradi­car­die, adică frecvența car­diacă este prea joa­să pentru a co­res­punde cerințelor or­ga­­nis­mului”, a spus dr. Emil Stoica (foto), mana­gerul celei mai mari unități me­dicale din județ. Primele stimulatoare cardiace au apărut, și au fost implantate, în anul 1958, fiind pro­duse de firma Siemens-Elema, în Suedia.

Investiție a Consiliului Județean
Reamintim că Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva deține o nouă unitate, în cadrul Secţiei de Cardiologie. Com­par­timentul reprezintă o premieră pentru județul Hunedoare și permite tratarea pacienților cardiaci aflaţi în stare critică. Denumită „Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat a Pacienţilor Car­diaci Critici” (USTACC), aceas­ta func­ţionează ca un com­par­timent de te­ra­pie intensivă al Secţiei de Cardio­logie. Lucrările de amenajare ale acesteia au costat peste 984.400 de lei, iar fondurile au fost asigurate de Consiliul Ju­deţean Hunedoara, în sub­or­dinea căruia se află spitalul.
În plus, Secţia Cardiologie be­ne­ficiază de un angiograf ultra­modern, dar şi de alte echipamente necesare moni­torizării şi tratării pa­cienţilor cu anumite patologii cardiace, au explicat medicii. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura