După şapte ani, s-a dat sentinţa în dosarul de înşelăciune cu utilaje. Interlopul Bogdănel Niţu şi-a executat pedeapsa „în avans”

14 martie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Tribunalul Hunedoara a dat sentinţa în dosarul de înşelăciune cu utilaje, aflat pe rolul instanţelor de şapte ani, în care a fost judecat şi interlopul devean  Cristian Bogdănel Niţu (foto), alături de alte 17 persoane, cetăţeni români din judeţele Sibiu, Braşov, Argeş sau Mehedinţi şi cetăţeni sirieni.

Armament şi bani confiscaţi
În acest dosar, Cristian Bogdănel Niţu este acuzat de aderare la un grup infracţional nestructurat şi complicitate la mai multe fapte de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pentru aceste infracţiuni, Tribunalul Hunedoara i-a aplicat condamnări între doi şi patru ani de închisoare, pe care le-a contopit cu pedepse primite în alte dosare, rezultând o condamnare finală de patru ani şi opt luni de închisoare cu executare. Instanţa a constatat că faptele din acest dosar sunt concurente cu cele din sentinţa Tribunalului Argeş rămasă definitivă în 2013 şi că i-a fost revocat beneficiul graţierii pedepsei de opt luni de închisoare, aplicată de Judecătoria Făgăraş, rămasă definitivă în anii 2000. Totodată, Tribunalul a constatat că pedeapsa aplicată lui Niţu a fost executată. „Constată că pedeapsa aplicată inculpatului a fost executată în următoarele perioade: 16.06.2000 – 20.06.2000; 21.03.2003 – 27.03.2004; 16.11.2004 – 19.02.2008, 15.02.2010 – 23.12.2010 (reţinere şi arest preventiv în prezenta cauză), 19.03.2013 – 06.08.2013”, se arată în minuta instanţei. Cumulate toate perioadele state în puşcărie de Niţu rezultă un total de cinci ani, cinci luni şi două săptămâni, o perioadă mai mare decât cuantumul pedepsei aplicate de Tribunalul Hunedoara.
Ceilalţi inculpaţi din dosar au primit următoarele pedepse de închisoare cu executare: Constantin Grigore, zis „Costel” – şapte ani, Constantin Răcean – şase ani, Vasile Dancu, zis „Ţăranu”, Anas Abd Alwahd şi Saleh Hassan – câte cinci ani fiecare, Hayder F. Sarah – patru ani şi şase luni, Nicolae Cosmin Grigore – patru ani, Cosmin Florin Făt şi Fadhil Ahmad – câte trei ani fiecare. Gheorghe Severian Negrea, Paul Andrei Toader, Ionică Iulian Potcoavă, Ovidiu Mirică şi Adrian Cherciu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de cinci ani. Iar, Abas F. Sarhan Al Azawi şi Gheorghe Bogdan Stoica au fost achitaţi.
Persoanelor condamnate în acest dosar le-au mai fost confiscate arme şi sume de bani, fiind menţinute sechestrele asiguratorii pe diverse bunuri constând în imobile, autoturisme ş. a. De asemenea, aceştia au mai fost obligaţi la plata de despăgubiri către firmele prejudiciate. Hotărârea Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Este a doua oară când acest dosar s-a judecat în fond, fiind trimis spre rejudecare de Curtea de Apel Alba Iulia în 2014.

Considerat finanţatorul grupării
Reamintim cititorilor că ancheta în acest dosar a fost demarată la începutul anului 2010, inculpaţii fiind reţinuţi de procurorii DIICOT, în urma unor percheziţii în opt judeţe din ţară şi în Bucureşti. O parte dintre ei au fost arestaţi preventiv, iar ceilalţi au fost cercetaţi în stare de libertate, având interdicţia de a părăsi ţara. Fiind considerat unul dintre liderii reţelei de traficanţi de utilaje, deveanul Cristian Bogdănel Niţu este acuzat că a sprijinit financiar gruparea româno-siriană, care a prejudiciat mai multe firme de leasing de utilaje cu aproximativ un milion de euro. Potrivit rechizitoriului, membrii grupării achiziţionau camioane şi diverse utilaje, pentru care falsificau actele, ca apoi să le vândă în Irak şi Siria. Cunoscutul interlop nu este la prima încălcare a legii. Acesta a mai fost arestat în vara anului 2003, în cadrul operaţiunii „Valahia”, declanşată pe teritoriul Bulgariei. Niţu a fost prins în flagrant, alături de alţi bărbaţi, în timp ce încerca să plaseze 100,000 de euro falşi. În anul 2004, deveanul a fost din nou arestat, de data aceasta în dosarul „Spumă şi Bibanu”, fiind eliberat ulterior, împreună cu membrii grupării.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Horia spune:

    Un sifon de doi bani si un bulangiu. Ca toti interlopii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Poliţist de la Crimă Organizată, ameninţat cu moartea

Un poliţist hunedorean, Cristian Link, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a primit...

Câini antrenaţi pentru salvarea de sub dărâmături

Plutonierul major Robert Kulcsar, de la Detaşamentul de Pompieri Deva, cu câinele de căutare Bebe precum şi plutonierul major Graţian...

Elev de la Orăştie acuzat de abuz sexual

Poliţiştii de la Orăştie au deschis o anchetă în care cercetează un caz de agresiune sexuală petrecut la o şcoală...

Închide