După olimpiadă, mulți viteji. Când sportivii sunt victimele tehnologiei
Încet, încet, ecourile dramei din finala de la sol a Jocurilor Olimpice încep să se stingă. Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz. Președintele Federației Internaționale de Gimnastică, japonezul Morinari Watanabe (foto), a oferit publicității, în buletinul lunar al instituției pe care o conduce, câteva idei despre scandalul iscat în proba feminină de sol a gimnasticii artistice de la Jocurile Olimpice.
Prejudecăți
„În cele din urmă, aș dori să mă refer la tragedia care a avut loc în finala feminină a probei de la sol. Această tragedie nu trebuie să se mai întâmple niciodată. De când am devenit președinte al FIG, am promovat utilizarea tehnologiei în arbitraj. Utilizarea tehnologiei în sport este acum considerată un lucru de la sine înțeles, iar FIG obișnuia să fie în fruntea introducerii tehnologiei în toate federațiile internaționale. Dar nu mai suntem un pionier. Acest lucru e din cauza faptului că nu suntem capabili să ne rupem de propriile prejudecăți din cauza tradițiilor noastre. Avem nevoie de schimbare. Avem nevoie de provocări. Și avem nevoie de curajul de a merge mai departe. Lipsa curajului de a face acest pas înainte a dus la tragedia din Paris. Ce putem face pentru a preveni repetarea aceleiași tragedii? Depinde de noi să avem curajul de a ne schimba”, a spus președintele FIG.
Lockdown
Surse din cadrul FIG au declarat că la Paris „s-a dorit ca și Omega, firma cu care s-a colaborat la JO, să aibă, precum Longines și Fujitsu, un sistem de lockdown. Acest sistem nu mai permite înregistrarea de contestații după timpul regulamentar. Se închide, nu mai poți scrie nimic în el. Ai depășit, în cazul de la sol, minutul regulamentar, cu 1 secundă sau cu 10, nu se mai poate face nimic. (N.G.)