După o viaţă dedicată protejării comorilor Ţării Haţegului ”Paznicul dinozaurilor” a plecat la ceruri

15 aprilie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Maximilian Gânju

Şi-a dedicat o mare parte din viaţă paleontologiei şi a fost custodele Geoparcului Dinozaurilor. Supranumit ”Paznicul dinozaurilor”, Doenel Vulc (foto) era o adevărată enciclopedie ambulantă. Activitatea lui de bază era păstoritul, dar pasiunea pentru fosilele descoperite în Ţara Haţegului l-a făcut să se documenteze în permanenţă şi să ajungă unul dintre „învăţaţi” în materie. Nea Doenel s-a ocupat de identificarea oaselor de dinozaur încă din anii 70, când în zonă s-au făcut primele săpături pentru studierea dinozaurilor pitici.

”Geoparcul este mai sărac. Nea Doenel Vulc, din Sânpetru, unul dintre cei mai apreciaţi OAMENI ai Geoparcului, a plecat la ceruri ca să le doinească celor de acolo şi să le povestească despre pasiunea lui pentru «oasele de urieşi» şi ştiinţă, despre dragostea de Dumnezeu, oameni şi locuri natale. (…) Condoleanţe familiei şi odihnă veşnică, Nea Doenel!”, au scris reprezentanţii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.
Doenel Vulc (80 de ani) a fost un adevărat reper pentru Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului, un om care umbla cu animalele pe munte, dar căuta şi identifica fosile de dinozaur. Vorbea fluent şi cu lejeritate despre „determinări pe oasele de dinozauri”, procedee complexe de identificare a fosilelor, dar şi de catalogarea lor. Pentru a putea înţelege toţi termenii tehnici folosiţi de bătrân, aveai nevoie de un curs de specialitate în această ştiinţă. Nea Doenel ştia să explice şi „băbeşte”, pe înţelesul tuturor, cum identifică fosilele. „În anii 70 au venit primii specialişti de la muzeu şi au început săpăturile în zonă. Eu cu câţiva localnici le-am acordat sprijin şi aşa am ajuns să învăţ de la domnii profesori. Ei le explicau studenţilor, iar eu fiind lângă ei, şi pentru că mi-a plăcut, am învăţat”, ne spunea Doenel Vulc. A renunţat de bunăvoie chiar şi la o parcelă din pământul deţinut de el şi familia lui, deoarece pe ea existau fosile. Ani de zile, pe lângă determinări a făcut şi pe paznicul geoparcului, iar nu o dată a prins şi hoţi de fosile. Pentru sprijinul acordat în descoperirea fosilelor de dinozauri pitici şi pentru protejarea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, Doenel Vulc a fost numit custodele ariei protejate. Pentru că şi-a dedicat o mare parte din viaţă paleontologiei, a fost recompensat în urmă cu câţiva ani cu Diploma de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean Hunedoara.
Dumnezeu să-l odihnească!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Răbdarea

Bună să vă fie inima, dragii mei cititori! Bună şi blândă, cu iubire, iertare şi... răbdare! Pentru că răbdarea este...

Cum plătim facturile la Apa Prod

Operatorul Apa Prod SA pune la dispoziţia clienţilor mai multe modalităţi de plată a facturilor pentru consumaul de apă. Pentru...

Învăţământul preuniversitar agricol, promovat la Geoagiu

Vineri, la Geoagiu a avut loc manifestarea „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, ce s-a desfăşurat în baza unui proiect iniţiat de...

Închide