FlashPolitica si administratie

Drumul lui Băsescu a primit avizul de mediu

Carmen Cosman

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Craiova a emis avizul de mediu pentru ultimul tronson care mai trebuie executat din DN 66A, cunoscut sub numele de „drumul lui Băsescu”. Asta înseamnă că, în momentul în care se va identifica sursa de finanţare, lucrările pot să înceapă, chiar dacă mediul va fi afectat. Protestele activiştior de mediu, ori ale celor care susţin că, astfel, natura va fi distrusă, au rămas fără nici un ecou.

Legătura dintre Valea Jiului şi Valea Cernei
Potrivit oficialilor, realizarea investiţiei „Drum de legătură DN 66A Câmpu lui Neag – Cerna” este una cu impact major asupra dezvoltării ulterioare a zonei Văii Jiului, a zonei turistice – realizând conexiunea cu Staţiunea Băile Herculane – Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei. “Odată cu realizarea acestei reţele de cale carosabilă naţională, este necesară şi oportună studierea impactului urbanistic asupra zonelor pe care drumul le traversează, cu atât mai mult, cu cât pe un sector amplu, zona se înscrie în perimetrul arealelor cu valori de patrimoniu protejate”, se arată în documentul care însoţeşte avizul de mediu.

Defrişări în aria protejată
Practic, acest PUZ analizează impactul în zonă atât din punct de vedere turistic, cât şi al mediului, ţinând cont de faptul că vorbim despre un areal sensibil, cu o serie de specii de plante şi animale protejate, care ar putea fi deranjate din habitatul natural de lucrările de construcţia drumului. Specialiştii care au întocmit raportul vorbesc despre “disfuncţionalităţi” şi “vulnerabilităţi” care trebuie rezolvate înainte şi în timpul aplicării acestui proiect investiţional, precum şi de mai multe măsuri de compensare a impactului asupra mediului. Proiectul prevede defrişări chiar în interiorul ariei protejate.

Impact nesemnificativ
„Îmi pot exprima punctul de vedere atât ca şi cetăţean, cât şi ca reprezentant al unei instituţii care a dat avizul. Ca şi cetăţean, cred că trebuie protejată natura, dar nu îmi plac excesele de nici un fel. În Hunedoara, am ajuns să avem peste 50 la sută din judeţ arie protejată, ceea ce înseamnă că flora şi fauna au ajuns mai importante decât omul, ceea ce mi se pare un exces. Ca reprezentant al instituţiei, din moment ce forul superior al APM Hunedoara s-a exprimat în sens favorabil, am obligaţia să susţin acest punct de vedere”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Aceasta a precizat că, dacă se respectă tot ceea ce s-a stipulat în avizul de mediu, impactul asupra mediului va fi nesemnificativ. „Există responsabilităţi din partea colegilor noştri de la Garda de Mediu, să facă verificări în fiecare etapă, atât pe perioada derulării proiectului, cât şi după darea în folosinţă a drumului”, a adăugat şefa de la Mediu.

One thought on “Drumul lui Băsescu a primit avizul de mediu

  • Bani de la guvern sunt pentru gorjeni (minerit,Gara din Tg.Jiu,drumul Transalpina,…).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura