Actualitate

Drumul județean din Masivul Parâng, închis pe timpul iernii

Adriana Năstase

Ieri, în ședință extraordinară, conducerea Consiliului Județean Hunedoara a propus mo­di­ficarea Hotărârii nr. 286/2021 privind aprobarea închiderii temporare a circulației rutiere pe unele sectoare de drumuri județene pe perioada iernii 2021 – 2022, respectiv de la data de 15.11.2021 până la data 31.03.2022.
Modificarea propusă vizează drumul județean 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng care, inițial, urma să fie închis circulației publice în perioada menționată pe sectorul km. 8+990 – 12+600. În urma unei întâlniri care s-a desfășurat miercuri, la Petroșani, reprezentanții cabanierilor și ai riveranilor au solicitat închiderea întregului sector de drum, de la Cabana Rusu, cu barieră, pentru a nu pune în pericol siguranța turiștilor.
„Masivul Parâng nu este pregătit pentru a asigura locuri de parcare pentru turiștii care vor să urce pe acest drum. Cea mai sigură soluție este închiderea accesului în totalitate, cu excepția cabanierilor și riveranilor”, a declarat Adrian Rus, unul dintre proprietarii de cabane din Stațiunea Parâng.
La rândul său, Toma Coconea, a declarat că, la această cotă, siguranța turiștilor poate fi pusă în pericol: „Închiderea drumului este cea mai sigură soluție, nu putem pune oamenii în pericol”, a declarat Toma Coconea.
Reprezentanții Salvamont au exprimat același punct de vedere.
Conducerea Consiliului Județean Hu­ne­doara a decis, astfel, să ia noi măsuri în ceea ce privește acest sector de drum.
„Inițial, ne-am propus să lăsăm acest drum des­chis până la primul tunel. Cabanierii din zonă, cei care locuiesc aici, au venit cu ar­gu­mente și, pentru că sunt oameni care se confruntă de ani de zile cu iernile de la munte, am încercat să fim receptivi. În acord cu reprezentanții Poliției, am decis să modificăm hotărârea inițială și să închidem drumul de la bază, adică de la Cabana Rusu. Va fi montată o barieră și vor avea acces doar riveranii și cabanierii care au nevoie de sprijin pentru aprovizionare”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor (medalion), susține că problema accesului turiștilor în Masivul Parâng poate fi rezolvată prin amenajarea unei parcări. „Siguranța turiștilor este mai importantă pentru noi decât orice, de aceea luăm această decizie. Drumul din Parâng nu este singurul din țară situat la această cotă care se în­chide pe timpul iernii. Turiștii au în continuare acces în munte, ca și până acum. Ne-am fi bucurat să pu­tem face mai mult, adică și o parcare, însă Primăria Petroșani nu ne-a pus la dispoziție un teren în acest sens. La Lupeni, pentru stațiunea Straja, parcarea este finalizată. La Petroșani, încă așteptăm, din păcate”, a declarat Laurențiu Nistor.
Reamintim că DJ 7909 F a fost modernizat printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura