Dreptul la replică. Adevărul despre activitatea de revoluţionar a lui Gheorghe Firczak

7 ianuarie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Din respect pentru cititori şi pentru adevăr mă simt obligat să clarific aluziile tendenţioase ale lui Gheorghe Firczak, la adresa mea, incluse în articolul „Revoluţie şi antirevoluţie“, publicat în data de 21 decembrie 2018, în cotidianul ,,Mesagerul hunedorean”. Ca urmare, vă rog, domnule director, în virtutea legilor în vigoare, să publicaţi în cotidianul dumneavoastră dreptul meu la replică.

În stilul lui caracteristic, intrigant şi diversionist, Gheorghe Firczak a afirmat unele lucruri false, printre care şi acela că eu aş fi beneficiat de sprijinul vechii structuri comuniste. Sunt păreri personale, deşi foloseşte cuvântul “noi’’, când de fapt se referea doar la el. Referitor la afirmaţia sa că eu am declarat că aş fi fost propus ca preşedinte al Consiliului judeţean al FSN de fostul prim secretar Ion Popa, afirm cu toată răspunderea că toţi membrii Consiliului FSN, ai Biroului şi preşedintele am fost aleşi, cu unanimitate de voturi, de cei aflaţi în după amiaza zilei de 22 decembrie în sala mare de şedinţe a fostului Comitet Judeţean al PCR. După ce am fost aleşi, am trecut la organizarea pe funcţii cu sarcinile aferente, după ultimul model pe care-l aveam. Lăsând la o parte faptul că nu ne cunoşteam între noi, că unii au profitat de haosul creat, am luat măsurile de stabilire a normalităţii în judeţ.
Subliniez că în acea după amiază, după fuga lui Ceauşescu şi anunţul la televiziune de constituire a Frontului Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu, nimeni de la Bucureşti nu a transmis nici o notă telefonică, circulară, iar de teleconferinţă nici nu putea fi vorba. Singura lege pe care am impus-o a fost legea bunului simţ! Nimeni dintre cei aleşi în Biroul Consiliului Judeţean al FSN nu a fost retribuit (de unde?), totul făcându-se din cel mai curat şi sincer patriotism.
Din păcate, Gheorghe Firczak, profesor de Istorie, a mistificat ulterior, din interes personal, unele din acele momente şi unele aspecte ale activităţii noastre din acele zile. A declarat, de pildă, mai târziu, că el a reţinut pe cei doi adjuncţi ai Inspectoratului Judeţean de Interne. Nimic mai fals, ba mai mult decât atât, el a fost văzut la cafeluţă cu unul din cei doi adjuncţi. Ce făceau oare? Probabil că unul informa, dădea raportul, celălalt îi dădea sarcini. Aşa se explică faptul că, deşi nu era membru nici măcar în Consiliul judeţean al FSN, darămite în Birou, era tot timpul umbra mea. Mai mult decât atât, când eram pe teren îmi ocupa locul de la birou, dând telefoane şi răspunzând apelurilor, dându-se drept vicepreşedinte. Asta i-a iritat pe unii revoluţionari care, într-una din zile l-au scos afară din birou, cu scaun cu tot, scaun pe care nu voia în ruptul capului să-l părăsească.
Mai târziu, în 19 decembrie 2017, a declarat, furând faptele mele, că el ar fi organizat reţinerea generalilor Nuţă şi Mihalea, că el ar fi vorbit cu generalul Hortopan şi că el ar fi făcut rost de elicopter. Las pe cititori să catalogheze aceste neadevăruri.
Ulterior, după ce a ajuns preşedintele asociaţiei de revoluţionari, Gheorghe Firczak şi-a făcut copii după fiecare din declaraţiile noastre. Oare ce o fi scris acesta în declaraţiile sale? Sunt sigur că s-au strecurat multe lucruri cuprinse în declaraţiile noastre. Aşa se explică şi faptul că a introdus în dosarul său de revoluţionar cu rol determinant, depus la Î.C.C.J. un fals ordinar, în care a scris că a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al FSN. Oare nu i-a fost frică?
Iar pentru a dovedi cele afirmate de mine în prezentul drept la replică, ataşez o fotocopie a informaţiei care îi prezenta pe membrii Biroului Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, în primul număr al ziarului local Cuvântul Liber, din 23 decembrie 1989. Mai sunt multe de spus din acele vremuri tulburi şi nesigure, dar deocamdată mă limitez la cele prezentate, lăsând cititorii să tragă concluziile cuvenite.
Mai subliniez că nu am dorit să mă afirm politic, şi ca urmare m-am retras în data de 14 ianuarie 1990 din toate funcţiile deţinute în FSN, nemaicandidând la alegerile pentru C.P.U.N.
Prof. Bogdan Poraicu

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. florin spune:

    mare panglicar acest Firczak, ajuns deputat cu citeva voturi,si acuma i a lasat postul de deputat lui fiusu, mare porcarie si legea asta electorala sa ajunga parlamentari cu citeva sute de voturi, minoritatile.

  2. GEO spune:

    Felicitari domnule profesor ! Am gasit un articol interesant despre Gheorghe Firczak https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/deputatul-revolutionar-gheorghe-firczak–campion-la–fabricat–biografii–31042

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angajaţi ai unei firme de pază, fără lefuri de luni de zile

Peste 400 de angajaţi din toată ţara ai firmei Thug Security Alba nu şi-au primit salariile, lucru care a dus...

În comuna Ilia, gunoaiele nu au fost ridicate de trei săptămâni

Primarul comunei Ilia, Marius Omotă (foto), este nemulţumit, după ce operatorul de salubritate, Brai Câta nu a ridicat gunoiul din...

Ministrul Natalia Intotero: Tratăm cu prioritate situaţia românilor din Austria, afectaţi de indexarea alocaţiilor

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că tratează cu prioritate situaţia celor afectaţi de reducerea alocaţiilor plătite cetăţenilor Uniunii Europene...

Închide