Drapel uriaş arborat la intrare în Defileul Jiului

dav

Maximilian Gânju

Un drapel de nouă metri lungime şi şase lăţime a fost arborat pe un catarg cu o înălţime de 25 de metri, la intersecţia Petroşaniului cu vestul Văii Jiului şi graniţa cu judeţul Gorj, pe linia de demarcaţie a fostului Imperiu Austro-Ungar.

Locul n-a fost ales întâmplător
Catargul, precum şi drapelul uriaş au fost realizate de un grup de oameni de afaceri din Valea Jiului, mobilizaţi de Clubul Rotary Petroşani-Valea Jiului. Locul de amplasare nu a fost ales întâmplător, dat fiind faptul că aici s-au dus lupte grele pentru reîntregirea patriei, la fel ca şi în Pasul Vâlcan, iar împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire a fost cel mai bun moment pentru a marca eroismul înaintaşilor. Ceremonia de arborare a drapelului uriaş a avut loc în ajunul Zilei Naţionale a României, iar la manifestări au participat localnici, oamenii de afaceri care au finanţat proiectul şi oficialităţi judeţene.
”Am vrut să marcăm 100 de ani de la reîntregirea naţională. În acelaşi timp să ne aducem aminte de cei care au participat din Valea Jiului, delegaţii care au fost. Aici va fi şi un soclu pe care vor fi trecuţi delegaţii care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Totodată, ne-am gândit că fiind în acest loc, pe unde trec mii de oameni zilnic, pentru o clipă mulţi îşi vor da seama că sunt români şi, de ce nu, să preia acest tricolor în sufletul lor. Nu am ales întâmplător acest loc unde am aşezat catargul, pentru că este la intersecţia Jiurilor. Vine Jiul românesc din partea de vest şi Jiul ardelenesc din partea cealaltă. Se unesc şi merg ca fraţii de aici încolo. Cel mai important este că marcăm acest loc. Aici a fost, este şi va fi pământ românesc”, a spus Emil Părău, unul din iniţiatorii proiectului.

Reprezentativ pentru Valea Jiului
Administratorul judeţului, prezent la eveniment, a spus că este mândru că Valea Jiului a realizat acest obiectiv important. ”Nu pot decât să fiu mândru că o seamă de patrioţi în cuget şi în faptă din Valea Jiului şi-au dat mâna pentru a realiza acest obiectiv. Mă bucur nespus că oamenii de afaceri din Valea Jiului, împreună cu autorităţile locale au ridicat acest tricolor aici, în locul ce astăzi uneşte Oltenia şi Ardealul, aşa cum uneşte cele două Jiuri şi care de acum înainte va sta pe veci mărturie că aceste meleaguri au fost, sunt şi vor fi întotdeauna pământ românesc. Îi felicit pe membrii Clubului Rotary pentru această realizare”, a declarat Costel Avram.
La eveniment a participat şi prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, acesta concluzionând că drapelul uriaş de la porţile Văii Jiului stă mărturie celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri şi ”va dăinui pentru alţi 100 de ani”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.