Comunitate

Dr. Andrei Cristea, medic specialist obstetrică-ginecologie la spitalul din Orăștie: Avem mai multe nașteri în 2023 decât anul trecut

Magdalena Șerban

Tendința descrescătoare a numărului de nou născuți va duce la o depopulare masivă a României în următoarele de­cenii, potrivit estimărilor. Însă cifrele nu sunt la fel peste tot. Unele localități stau mai bine la acest capitol, la fel ca și unele zone. Spre exemplu, la Spitalul Municipal Orăștie, numărul nașterilor aproape s-a dublat în anul curent față de 2022.

Tic-tac-ul biologic, un factor determinant….
Natalitatea redusă, la care se adaugă migrația, se resimt deja în rândul po­pulației României, care a scăzut cu peste 1,1 milioane de locuitori între cele două recensăminte din 2011 și 2022. Doar puțin peste 73.000 de copii s-au născut în primul semestru din 2023, fiind cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice. Dar sunt și vești bune, pe alocuri. ,,În primul semestru din 2023 au fost 29 de nașteri la noi la spital, iar până la momentul actual sunt 63, făcând referire strict la 2023. Comparativ cu 2022, stăm mai bine, atunci înregistrând 42 în total. Dacă facem o analiză pe zona de Vest (de unde vin eu, mai exact Arad), cezariana ocupă primul loc din punct de vedere al modalității de naștere, iar dacă analizăm situația la nivelul spitalului din Orăștie, nașterile cele mai multe sunt pe cale naturală. Bineînțeles, există cazuri când gravida nu are de ales, din pricina unor posibile complicații, așa că recur­gem la cezariană. În general, cine a năs­cut prin cezariană prima oară, și urmă­toa­rele nașteri vor fi tot prin cezariană. În principiu, intervin riscurile pentru calea naturală și trebuie să se țină cont de ele. Media în rândul gravidelor, ca vârstă, este între 20-25 de ani. Există și cazuri de 14 ani, dar aici intervin o serie de factori. Și, rar, și cazuri de peste 40 de ani. De la supraveghere sarcină, naștere și monitorizare, totul se poate face la noi la spital. Sunt nedorite, dar se mai întâm­plă să intervină și complicații, așa că trebuie rezolvate. De asemenea, întâl­nim și paciente care au trecut de 40 de ani, de exemplu, își doresc copii, dar au probleme legate de fertilitate. Colaborez foarte bine cu un coleg de la o clinică de fertilizare din Timișoara, așa că le în­drum, dacă vor, înspre acolo. Nu are rost să pierdem timpul și să facem ex­pe­ri­mente, când există specialiști pe acest segment. Realitatea e că timpul e cam împotriva lor, așa că trebuie fructificat repede(…)”, a spus dr. Andrei Cristea (foto), medic specialist obstetrică-gine­cologie.

…dar și cel financiar plus socio-profesional. Când și cum e mai bine?
„Ținând cont că la gravidele peste 35 de ani cresc riscurile de malformații fetale, e ideal ca să rămână însărcinate până la acea vârstă. Fiecare face cum simte și dorește, depinzând mult de caracteristicile organismului. Nu e o regulă, ci doar o recomandare. Cert e că medicina a evoluat mult. Malformațiile ge­ne­tice se depistează prin screening ge­netic (măsurători ecografice corelate cu anumiți markeri din sânge) sau se face testul ADN fetal din sângele ma­tern. Acestea se fac și la Orăștie, dar în rețeaua privată. Eu completez for­mu­la­rele necesare, indicând exact ce trebuie parcurs. De când s-au implementat tehnicile moderne de diagnostic, e mai simplu de depistat inclusiv Sindromul Down. Adică din timp. Dar sunt și bolile infecțioase, insuficiențele cardiace și alte afecțiuni care pot pune în pericol atât mama cât și fătul, pe par­cursul sarcinii și la naștere. (…) Un fundament definitoriu pe care l-am observat și care din punctul meu de vedere cân­tă­rește mult în decizia unui cuplu de a avea sau nu un copil e situația și rolul în societate. Tinerii își doresc un ser­viciu de­cent, o casă a lor și un venit sigur, dar con­dițiile de creditare ban­cară pe foarte mulți nu îi avantajează și nici nu sunt eligibili pentru a reuși să-și ia un acoperiș dea­supra capului, viața profesională poate nu e nici ea una strălucită, banii sunt puțini, traiul e scump și uite așa de azi pe mâine, amână momentul și se trezesc că nu mai au copii. Probabil și asta este una dintre cauzele natalității scăzute și a trendului descendent din ultimul de­ce­niu, mai ales”, a explicat specialistul.

Ce se mai investighează:
„Ginecologia este una dintre spe­cia­li­tățile cele mai solicitate în cadrul insti­tu­ției noastre medicale, iar faptul că aici se întâmplă multe bucurii, fiind aduși pe lume copilași, o face cu atât mai specială. Avem în plan demersuri investiționale noi, dar despre ele vom vorbi la mo­men­tul oportun. Toate secțiile sunt im­por­tante, însă acolo unde adresabilitatea e una foarte mare, prio­ri­ti­zăm dacă există vreo ce­rință sau urgență in­ves­tițională”, a punc­tat managerul Spita­lu­lui mu­ni­cipal Orăștie, ec. Maria Lăcrămioara Uibariu (foto). Re­a­min­tim că aici se pot efectua consultații de obs­te­trică-ginecologie, controale periodice, urmărirea evoluției sarcinii (mor­fologia fetală), ecografii: 2D,3D, 4D endovaginale, screening pentru malfor­ma­țiile fetale, screening pentru bolile neo­plazice de col și diagnosticarea lor, tra­ta­mente pentru patologii benigne, sarcini extra­uterine, fibroame uterine, chisturi ova­riene, examen citologic Papanicolau și bacteriologic al secreției vaginale, montare/extracție sterilet, elec­tro­cauterizare, tratament de steril­i­tate, exa­men de urină, depistare HPV, con­tracepție și planning familial. Este im­portant de reținut că pacientele se vor prezenta cu bilet de trimitere de la me­dicul de familie (cu programare la Fi­șierul spitalului sau la numărul de telefon 0254/243.015). Programul în Ambulator al doctorului Andrei Cristea este Luni-Miercuri în intervalul orar 08:00-15:00, iar Vineri între 11:00 și 15:00.