Douã lansãri de carte la Deva

11 decembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Deva, în parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte  şi cu Curtea Veche Publishing a organizat săptămâna trecută, în incinta Deva Mall, două lansări de carte, care au atras un număr mare de cititori interesaţi.

Este vorba, mai întâi, de lansarea volumului intitulat „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală”, semnat de istoricul Cosmin Budeancă. Apoi, de cartea „Poveşti cu gust”, al cărei autor este cunoscutul om de televiziune Mircea Radu.

Istoria rostită de 122 de martori
În cartea sa, istoricul Cosmin Budeancă foloseşte instrumentarul specific istoriei orale şi autorul face o amplă trecere în revistă a relaţiei dintre românii transilvăneni din judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu şi etnicii germani stabiliţi aici, de secole. După prezentarea metodologiei cercetării şi evidenţierea cadrului general privind istoria etnicilor germani pe teritoriul României, autorul dă cuvântul celor 122 de martori care, prin declaraţiile, prin amintirile lor, fac o adevărată trecere în revistă a prezenţei germanilor în diversele perioade istorice din 1918 până în zilele noastre. Localităţile hunedorene din care au fost strânse informaţii sunt Orăştie, Aurel Vlaicu, Batiz şi Romos.
„Cosmin Budeancă este de părere că în această carte a sa, a reuşit să recupereze  un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece România a cunoscut după 1989 o scădere dramatică a numărului etnicilor germani, atât din cauza emigrării masive spre Germania, cât mai ales a trecerii necruţătoare a timpului”, a arătat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.

Din dragoste… pentru scris
Vineri, tot la Deva Mall, cunoscutul om de televiziune Mircea Radu şi-a lansat prima sa carte intitulată „Poveşti cu gust”. Cu acest prilej, actriţa Isabela Haşa a citit pagini din volumul autorului care a oferit şi o sesiune de autografe.
„Poveşti cu gust” este o carte în care bucatele iau gustul poveştilor, iar poveştile pe cel al bucatelor. E structurată în patru părţi: „Poveşti cu gust de anii 80”, „Poveşti cu gustul de acum”, „Jurnal italian” şi „… alte poveşti cu gust”. Fiecare capitol cuprinde impresii ale autorului, amintiri din anii 80, evocarea atmosferei din perioada contemporană, atrăgătoare impresii de călătorie de la Veneţia, Roma, Florenţa, Ferrara, povestiri scurte etc.
„Toate textele – scrise într-un stil plăcut, cu sinceritate şi cu un indiscutabil talent – sunt urmate de tot atâtea reţete de mâncăruri, descrise cu un umor fin şi cu atenţie la detalii. Remarcabile sunt fotografiile care însoţesc fiecare text, majoritatea fiind făcute de autor, fotografii care aduc un plus de atractivitate acestui original volum“, a precizat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Un colac de salvare pentru… Salvital

Salvital-ul hunedorean, chiar dacă nu e în comă... financiară, n-o duce prea bine, având nevoie de o resuscitare bugetară şi...

Sori Junior’s Lupeni, locul 4 la turneul zonal „Gheorghe Ene”

Echipa Sori Junior’s Lupeni, antrenată de Sorin Bejan, a ocupat locul 4 la faza zonală a turneului „Gheorghe Ene”, desfăşurată...

Mihai Martinesc, dublu medaliat cu aur la Cupa Mondială IKU

Multiplul campion naţional şi internaţional la karate, Mihai Martinesc, de la clubul Champions Club Karate Deva, şi-a demonstrat încă o...

Închide