Dosarul „Hydra” al mafiei fierului vechi, tergiversat de ani buni

5 ianuarie 2020 | 3 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Adriana Năstase

Dosarul cunoscut generic sub denumirea de „Hydra“, instrumentat în anii 2000 de comisarul Traian Berbeceanu, deferit justiţiei în anul 2007, se află în continuare pe mesele judecătorilor care ar trebui să tranşeze definitiv acest caz.

Au murit în aşteptarea sentinţei
Cazul ”Hydra” nu a fost terminat nici acum, la 13 ani de la declanşarea lui. Concret, cazul a aproape 50 de persoane acuzate de infracţiuni de crimă organizată privind afacerile nelegale cu fier vechi a fost trimis în judecată în 2007, iar de atunci până la o primă decizie în acest dosar au trecut 11 ani. După un lung şir de tergiversări, în 2018, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis condamnarea a 46 de inculpaţi la pedepse de până la 14 ani de închisoare. Alţi trei dintre ei muriseră între timp în aşteptarea soluţiei. Sentinţa nu a rămas însă definitivă, iar un an mai târziu, în februarie 2019, la apel, Curtea de Apel Cluj-Napoca a dispus rejudecarea dosarului „Hydra”. Procesul a fost reluat tot la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi are termen în 14 ianuarie 2020.

Strămutat la cererea procurorilor DIICOT
Ancheta a dus la destructurarea unei reţele infracţionale uriaşe din care făceau parte bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţi ai acestora, precum şi angajaţi ai unor firme de pază care au produs împreună prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei combinatului siderurgic din Hunedoara. La scurt timp după ce a ajuns pe rolul instanţei Tribunalului Hunedoara, dosarul „Hydra” a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud, la cererea procurorilor DIICOT. Procurorii au susţinut că magistraţii hunedoreni au avut legături cu cazul, respectiv ar fi judecat propuneri de arestare pe numele unor inculpaţi sau i-au judecat în alte dosare. Decizia mutării procesului la instanţa din Bistriţa Năsăud, aflată la 280 de kilometri de Hunedoara, a întârziat cu peste un deceniu soluţionarea cauzei.

Tandemul Berbeceanu-Kovesi
Fierul sustras în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe circa 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de comisarul Traian Berbeceanu, care era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, şi la care a participat procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi.

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Devastator! Comisarul Traian Berbeceanu, dat în vileag de un fost coleg – Gazeta de Sibiu | 3 iunie 2020
  2. Atac dur către Berbeceanu: nu ești decât un lacheu ce-i duce cafeaua lui Vela! | 5 iunie 2020
  1. Marcel spune:

    Bai oameni buni, am citit. E tare. La facut de cacao pe tigan. Are dreptate. E curajos CLAUDIU Ionescu. Putin I politisti sunt ca el. Majoritatea sunt pupincurist I, lasi si piriciosi. Din pacate.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Casa de...

Mihai Panaitescu: Am zburat „deasupra unui cuib de cuci“, la Iaşi şi Chişinău, unde am dat măsura dăruirii noastre pe scenă

Teatrul de Artă Deva are o colaborare foarte bună cu Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale“ din Chişinău, colaborare care se axează,...

Început de an cu numeroase misiuni grele pentru pompieri şi salvatori

Atât ultimele zile ale lui 2019 cât şi primele din acest an au mobilizat echipele de intervenţie şi salvare ale...

Închide