Actualitate

Dosarul furtului de la Castelul Corvinilor se judecă în apel

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit pentru data de 14 martie primul termen de judecare în apel a procesului privind furtul banilor de la Castelul Corvinilor.
Nemulţumit de sentinţa dată de prima instanţă, respectiv Judecătoria Hunedoara, Gabriel Gal, bărbatul acuzat că a furat 170.000 de lei din casieria castelului, a atacat-o cu apel. În prima fază a procesului, individul a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare.
Trădat de camera video din casa de bilete
În motivarea sentinţei date de Judecătoria Hunedoara apare întreg scenariul furtului din noaptea de 1 spre 2 mai 2017. Din cuprinsul motivării ies la iveală detalii despre modul în care a acţionat inculpatul. La Castelul Corvinilor era un singur paznic, care avea o încăpere la etajul doi, casieria de la intrare nu era bine asigurată, iar camera video din zona casieriei, de la sistemul de supraveghere video, era defectă. Hoţul a fost dat de gol de o altă cameră video, amplasată în tavanul casei de bilete. „Banii proveniţi din încasările pentru perioada 28 aprilie 2017 – 1 mai 2017 au fost aşezaţi, alături de borderouri, într-o cutie de carton aşezată sub masă în casa de bilete, iar în sertarul acesteia au fost lăsaţi 300 de lei (…). Casieriţa a asigurat apoi geamul glisabil cu rigla şi a ieşit din casa de bilete asigurând-o cu yala funcţională, după care a părăsit castelul, în interiorul căruia a rămas doar paznicul de serviciu”, se arată în motivare. Din înregistrarea surprinsă de camera video din interiorul casei de bilete, se vede că hoţul a acţionat cu multă abilitate. Acesta a apărut în zonă după lăsarea întunericului, a spart geamul de la casa de bilete, prin care a băgat mâna pentru a deschide yala. De fiecare dată când a atins obiectele din acel loc s-a folosit de o cârpă pentru a nu lăsa amprente. Banii i-a luat din cutie şi i-a băgat în hanorac, luând şi cutia cu el.
Ridicat din spital de poliţişti
Apoi, a plecat spre fântâna castelului şi de pe zid a sărit de la o distanţă de circa cinci metri. În cădere, a suferit o fractură la piciorul drept şi şi-a luxat glezna dreaptă. A părăsit castelul trecând prin apa Râului Zlaşti şi s-a târât până la o casă din apropiere în care văzuse că proprietarii nu dormeau, strigând după ajutor. Un localnic a ieşit şi l-a găsit aşezat în fund pe bordură, sprijinit în mâni şi picioarele întinse înspre stradă. Gabriel Gal i-a spus că a fost bătut şi abandonat pe stradă, rugându-l să cheme un taxi. La faţa locului a venit un taxi, iar şoferul a refuzat să onoreze comanda, deoarece a văzut că Gal avea pantalonii uzi şi murdari. Într-un final, în jurul orei 01.00, localnicul a sunat la 112, iar o ambulanţă l-a preluat pe bărbatul rănit, ducându-l la spital. Ajuns acolo, Gal nu mai era îmbrăcat în hanorac, ci doar într-un tricou şi fără alte bagaje la el. „Personalul medical care a interacţionat cu inculpatul a afirmat că acesta avea bani asupra sa. O asistentă a precizat că a primit de la inculpat suma de 4.000 lei spre păstrare, bani pe care i-a introdus într-un plic care urma să-i fie remis inculpatului după operaţie. Ulterior, inculpatul a fost operat la picior”, se arăta în motivarea sentinţei. Gabriel Gal a fost găsit şi ridicat de poliţişti din spital la patru zile de la comiterea furtului.
De la paznicul castelului, anchetatorii au aflat că acesta a constatat furtul în jurul orei 5.30, i s-a făcut rău şi a început să-i curgă sânge din nas. Abia când şi-a revenit a alarmat autorităţile statului.
Deşi există dovezi incontestabile împotriva sa, atât în faza de urmărire penală, cât şi la proces, Gabriel Gal nu şi-a recunoscut fapta, prevalându-se de dreptul la tăcere. (N. Bumbac)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura